200.000 catalans menors de 60 anys tenen la primera dosi d’AstraZeneca

Unes 200.000 persones menors de 60 anys han estat vacunades a Catalunya amb la primera dosi d'AstraZeneca. Són gent de col·lectius essencials que ara estan pendents de com els afecta la decisió del Ministeri de Sanitat d'aturar «per precaució» la vacunació.

 

Una qüestió que, de moment, està a l'espera dels resultats d'estudis en marxa i que la consellera de Salut, Alba Vergés, confia que es resolgui la setmana vinent en el Consell Interterritorial. Ara per ara, no hi ha ningú amb la segona dosi d'AstraZeneca posada i hi ha termini fins a finals d'abril, quan s'haurien de començar a posar les primeres segones dosi. «Tenim dies encara, però espero que es prengui la decisió quan abans millor per reduir els neguits», ha afegit la consellera.

 

[predef]nou-whatsapp-lleidadiari-646[/predef]

200.000 catalans menors de 60 anys tenen la primera dosi d’AstraZeneca

200.000 menors de 60 anys tenen la primera dosi d'AstraZeneca i haurien de rebre la segona a partir de finals d'abril | Europa Press

 

Brussel·les insta els governs de la Unió Europea a acordar una «estratègia coherent»

Brussel·les insta els governs de la Unió Europea a acordar una «estratègia coherent» de vacunació amb AstraZeneca revisant els riscos per edat. La Comissió Europea els hi ha demanat que intentin, juntament amb l'Agència Europea del Medicament (EMA, per les sigles en anglès), pactar una posició comuna «basada en més anàlisis» sobre els beneficis i riscos de la vacuna per grup d'edats. «Això no és el final del procés», ha dit aquest dijous el portaveu de Salut, Stefan de Keersmaecker, afirmant que s'està treballant per investigar amb més detall els factors de risc que podrien provocar les infreqüents trombosis amb trombocitopènia.

 

La CE admet que els estats membres poden utilitzar el vaccí de manera «més restrictiva del que proposa l'EMA». El regulador de la UE continua recomanant l'ús d'AstraZeneca per vacunar tots els majors d'edat perquè els beneficis superen els riscos de patir un cas rar de trombosi. Els experts científics asseguren que «el risc és baix» i que els anticonceptius presenten un risc molt major de patir aquesta reacció.

 

Els 27 estats no estan aplicant el mateix criteri

Malgrat que l'eurocomissària de Salut, Stella Kyriakides, ja va demanar dimecres a la tarda una «estratègia coordinada» als ministres de Salut de la UE, els 27 no estan aplicant el mateix criteri. Mentre Espanya, Itàlia i Alemanya recomanen utilitzar la vacuna d'AstraZeneca a partir dels 60 anys, Bèlgica ho fa a partir dels 55 anys. La CE espera que una investigació addicional sobre els factors de risc permeti consensuar una posició comuna a la UE. Així, la UE veu «prematur» per ara especular sobre canvis en les comandes de vacunes a AstraZeneca i assegura que el contracte segueix vigent.