Catalunya Diari

Preveuen que uns 450.000 infants participin en les activitats de lleure aquest estiu

Creix en 250.000 euros la partida de beques i se’n destinen 300.000 a formar monitors especialitzats en discapacitats

La consellera de Drets Socials, Violant Cervera, confia igualar les "magnífiques" xifres de participació de l'any passat i que aquest estiu més de 445.000 infants i joves gaudeixin de les activitats de lleure educatiu al conjunt del país. Avui dia s'han programat 2.284 activitats que impartiran 14.000 monitors i que arribaran a 129.000 infants.

Durant la presentació de la campanya de lleure educatiu que s'ha fet a l'Alberg de Cabrera, la consellera ha anunciat que la partida destinada a beques serà d'1,4 milions d'euros, 250.000 euros més que l'any passat, i que es destinaran 300.000 euros a formar monitors especialitzats en discapacitats. També ha anunciat que es reservaran 400 places als casals d'estiu per a infants ucraïnesos.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

Durant la seva visita al casal d'estiu que s'organitza a l'alberg de Cabrera de Mar, Cervera ha destacat la importància que infants i joves participin en activitats d'educació en el lleure perquè, a través de la convivència i la relació amb l'entorn, «contribueixen al creixement integral de la persona, a la transmissió de valors i a la cohesió social». Unes activitats que, després dos estius marcats per la pandèmia, es viuran sense restriccions sanitàries.

Imatge d'un monitor de lleure
Preveuen que uns 450.000 infants i joves participin en les activitats de lleure programades aquest estiu | LleidaDiari.cat

2.284 activitats de lleure per aquest estiu

A dia d'avui, han estat comunicades al Departament un total de 2.284 activitats de lleure per aquest estiu. Això suposa un total de 14.408 monitors/es, 1.004 persones de suport i prop de 130.000 participants, que majoritàriament faran casals de vacances (70%). La resta d'activitats es reparteixen entre les colònies (12,5%) , les acampades (10%), les rutes (6%) i els camps de treball (1.5%).

Les entitats organitzadores tenen de termini fins a set dies abans de l'inici de l'activitat per a comunicar-la a la Direcció General de Joventut (DGJ), de manera que les xifres aniran creixent les setmanes vinents. Segons les previsions de Joventut, de juny a setembre s'arribarà a xifres similars a la participació de l'estiu passat, en què 445.508 nois i noies acompanyats per 54.353 professionals, van participar en 8.629 activitats arreu del país.

Més beques i ajuts

La consellera ha explicat que per a promoure l'accés dels infants i joves de famílies en situació de vulnerabilitat a les activitats d'educació en el lleure, el Departament de Drets Socials destinarà aquest estiu 1,4 milions d'euros en beques, el que suposa un increment de 250.000 euros.

D'aquesta partida, 850.000 euros s'aporten directament a les principals federacions d'entitats d'educació en el lleure per a impulsar beques per a infants i joves en situació de risc social perquè gaudeixin de colònies i activitats d'estiu. Els 550.000 euros restants, es destinen al programa propi de 'L'estiu és teu!', que majoritàriament cobreixen el 90% del cost de l'estada a famílies amb situació de vulnerabilitat social.

Davant l'arribada a Catalunya d'infants i joves ucraïnesos fugint de la guerra, el Departament de Drets Socials ha reservat 400 places finançades completament al programa 'L'estiu és teu!' perquè puguin gaudir d'uns dies de colònies. Els infants ucraïnesos, ha afegit la consellera, també es podran acollir a la subvenció de beques si participen en activitats organitzades per entitats del sector o bé ens locals.

Pel que fa a l'àmbit dels participants amb diversitat funcional, s'ha creat aquest 2022 una nova línia d'ajuts finançada amb un total de 300.000 euros. El programa preveu beques que garanteixen que els participants amb dependència o discapacitat reconeguda disposin de monitors i monitores en exclusiva per tal que puguin participar de les diferents activitats.

Estudi sobre les necessitats del lleure educatiu

Des de la Secretaria d'Infància, Adolescència i Joventut mitjançant l'Observatori Català de la Joventut, aquest estiu s'inicia un estudi sobre el lleure educatiu a Catalunya. El projecte té tres grans objectius. En primer lloc, diagnosticar la situació del lleure i de l'educació no formal a Catalunya.

En segon terme, es pretén copsar la capacitat de l'educació en el lleure educatiu per donar resposta a les necessitats, motivacions i imaginaris socials de les famílies, dels infants, i dels i les joves que hi prenen part com a dirigents. I en tercer terme, es vol dimensionar la cobertura social del lleure educatiu als diferents perfils i estrats familiars. Aquest estiu es faran les enquestes presencial amb infants i adolescents que prenen part en activitats de lleure educatiu, amb una mostra prevista 600 infants i adolescents.

Programes de formació per a vetllar per la salut emocional

Cervera ha explicat que, després de més de dos anys de pandèmia, un dels eixos principals de treball durant aquest any ha estat incorporar la visió de la salut emocional als programes de lleure educatiu que es desenvolupen en albergs de gestió pròpia. Per aquesta raó, en col·laboració amb Fundesplai, aquest estiu es realitzaran formacions específiques per a 50 monitors i 2 tallers presencials per vetllar per la salut emocional dels joves i infants participants en alguns torns de 'l'Estiu és teu!'.


Comentaris

envia el comentari