Els milers de joves catalans que estan pendents d’assignació de plaça d’FP

Un total de 20.083 joves estan pendents de l'assignació d'una plaça de Formació Professional (FP), tant de grau mitjà com superior, però Educació els hi garanteix una ja que n'hi ha 26.652 vacants. Enguany, el procés de matriculació va tenir un doble itinerari que donava prioritat als alumnes de 4t d'ESO.

 

D'aquests, el 96,2% ha estat assignat a una de les places demanades i el 88,6% d'aquests la que havia triat en primera opció. El 96,2% és 30 punts superior a l'any passat. Si es té en compte tant el grau mitjà com el superior, un 75,9% ha rebut assignació, 10 punts per sobre del curs passat, i a un 83% se li ha donat la primera opció. D'altra banda, un 23,5% dels alumnes de 4t d'ESO no s'han matriculant tot i tenir plaça assignada.

 

El conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, ha explicat que aquest és un procés viu i que tot just ha finalitzat la primera fase, amb la matriculació que va acabar el 22 de juliol. A partir d'ara s'enceta una segona fase on s'han de gestionar les llistes d'espera i on preveu que els alumnes pendents d'assignació obtinguin uns percentatges similars pel que fa a l'obtenció de plaça en un dels estudis demanats. Per als que no sigui així, ha explicat que se'ls acompanyarà i orientarà per tal que entrin en uns estudis que s'adaptin a les seves necessitats.

 

Canvis introduïts

Cambray ha destacat que amb els canvis introduïts en el procés s'ha aconseguit el principal objectiu que era que els alumnes de continuïtat, els de 4t d'ESO, obtinguessin una plaça dins de la família demanada. Ha destacat que això ha passat en un 96% dels casos, 30 punts per sobre que l'any passat, quan molts es van quedar d'entrada sense aquesta plaça sol·licitada. Llavors els alumnes amb plaça de grau mitjà assignada van ser el 65% del total, ja que no hi havia distinció entre continuïtat i no continuïtat. Aquesta xifra ara és del 75,9%.

 

Educació explica aquest increment no només per la preferència a l'hora de fer la preinscripció, ja que van tenir prioritat amb un procés exclusiu del 20 al 26 d'abril, sinó també per l'increment de places. En aquest sentit, s'ha augmentat l'oferta final amb 29,5 grups de grau mitjà més per donar resposta a les opcions més demanades durant la preinscripció i per a les que hi havia possibilitats de creixement.

 

Els números globals són 45.152 places de cicles formatius de grau mitjà ofertades i 48.678 sol·licituds inicials. Malgrat això, 9.136 no s'han acabat matriculat tot i tenir una plaça assignada. En el cas dels alumnes de 4t d'ESO són el 23,5%, uns 6.000 els que han acabat no inscrivint-se allà on havien obtingut vacant. D'aquests, 1.701 han repetit 4t d'ESO i 1.774 s'han matriculat a batxillerat. El Departament estudiarà ara la casuística de la resta.

 

Per tant, això deixa el número de sol·licituds finals en 39.541. Després de la matrícula, hi ha 10.178 places vacants, que sumades a les 3.448 ja vacants de la primera fase, donen com a resultat 13.629 places disponibles i 11.722 sol·licituds pendents d'assignació. És per aquests pendents que Cambray garanteix que tenen plaça, tot i que potser no allà on voldrien.

 

La meitat de 4t d'ESO només aposten per una opció

D'altra banda, Educació ha informat que la meitat de les persones de continuïtat que es troben ara en llista d'espera en no obtenir la plaça que volien només havien fet una petició. En línies generals, són 1 de cada tres els que només opten per una opció i sobre els que Educació insistirà en l'orientació per tal de reconduir-los.

 

Més enllà de la matriculació, el Departament calcula que entre un 5 i un 15% dels estudiants de grau mitjà acaba abandonant els estudis durant els tres primers mesos del curs. També en aquest àmbit insisteix en la importància de l'orientació. L'any passat, 12.611 alumnes es van quedar sense poder accedir inicialment als estudis de grau mitjà sol·licitats, uns 618 estaven després del procés extraordinari que es va obrir sense plaça en allò que havien sol·licitat però hi havia 1.902 vacants.

Imatge del conseller d'Educació

Uns 20.000 joves estan pendents d'assignació de plaça d'FP | LleidaDiari.cat

 

11.722 pendents d'assignar als graus superiors

Pel que fa al grau superior, l'oferta final ha estat de 35.408 places i 40.616 sol·licituds inicials. D'aquestes, 6.181 no han acabat materialitzant la matrícula tot i tenir assignada una plaça. Així, al final de la primera fase hi ha 13.026 places vacants i 8.361 pendents d'assignació. En línies generals, el 66,9% ha obtingut una plaça en la primera fase d'assignació i el 86,8% ha aconseguit la que havia demanat en primera opció.

 

Encaixar la demanda laboral amb la dels estudiants

Un dels reptes de futur és obtenir equilibrar entre la demanda laboral i la dels estudiants. I és que des de la conselleria reconeixen que hi ha estudis que tenen molta inserció laboral, però no demanda d'estudiants. Aquest és el cas d'instal·ladors de telecomunicacions, jardineria, serveis i hostaleria o instal·lacions frigorífiques i climatitzades.

 

El director d'FP, Àngel de Miguel, reconeix que hi ha una manca d'”encaix” entre el que necessita el mercat laboral i el que volen estudiar els alumnes. Ha afegit que es dona especialment en l'àmbit industrial, on no hi ha tant reconeixement social. Enguany, els cicles de grau mitjà amb més demanda han estat Sistemes informàtics i xarxes i Cures auxiliars d'infermeria, els dos amb més demanda també el curs passat. Els segueixen Gestió administrativa, Guia en el medi natural i en el temps de lleure i Electromecànica de vehicles automòbils.

 

En el grau superior han estat Educació infantil, Administració i finances, Integració social, Laboratori clínic i biomèdic i Màrqueting i publicitat. Ara s'inicia aquesta segona fase del procés que consisteix en gestionar les llistes d'espera i assignar plaça als alumnes que estan pendents. Des de la conselleria s'ha recomanat als centres que ho facin tan aviat com puguin per tal que els alumnes puguin conèixer finalment quina plaça obtindran. El 13 de setembre es publicaran els centres i cicles formatius amb places vacants i del 14 al 16 tindrà lloc la segona fase d'admissió. La llista final d'admesos se sabrà el 21 de setembre.