Catalunya Diari

La millor manera de netejar i desinfectar la casa per acabar amb el coronavirus

És important mantenir una higiene adequada per prevenir les infeccions

Imatge d'arxiu d'una persona netejant un microones | Flickr

El Covid-19 és un virus extremadament infecciós i molt fàcil de contagiar, per això s’ha estès ràpidament per tot el món. Com a mesura de prevenció s’ha decretat el confinament i s’ha de mantenir la quarantena, però es desconeix quant de temps sobreviu el coronavirus en una superfície. Els experts creuen que pot ser hores i, fins i tot, dies en un objecte que hagi tocat una persona infectada. Per això és important desinfectar i netejar a fons la nostra casa, seguint aquests consells.

Temps que sobreviu el coronavirus en els objectes

El coronavirus, a una temperatura de 20 °C, pot sobreviure en superfícies d'acer fins a dos dies; en fusta i vidre, quatre dies; en plàstic i ceràmica, cinc dies; en alumini, entre dues i vuit hores; i en làtex, menys de vuit hores. Tanmateix, superfícies no poroses, com per exemple els poms de les portes i la pantalla del telèfon, són ideals per transmetre el virus.

Netejar o desinfectar?

Fins ara, netejar equivalia a treure una mica la pols. Però ara, amb l’arribada del coronavirus, ha adquirit un nou significat: desinfectar. Així, els experts recomanen desinfectar tot allò que habitualment toquem amb les mans: els poms de les portes, el teclat, els passamans… Tanmateix, netejar no és desinfectar, ja que en el primer cas és aplicar aigua i sabó a un objecte brut per a eliminar la pols i els gèrmens; però en el segon cal l'ús de productes especials per a matar bacteris i virus. És a dir, desinfectar té una funció de prevenció de malalties més que d'higiene.

Tenim un malalt a casa, què fem?

Les autoritats recomanen mantenir-se en una habitació tancada, però amb les finestres obertes per a ventilar. A més, el ministeri de Salut recomana que el malalt tingui un producte d'higiene de mans i una galleda d'escombraries, a més a més, a poder ser, que disposi d'un bany personal. Els infectats han d'evitar el màxim possible el contacte amb els altres, restringint visites i no acostar-se més de dos metres als altres.

Consells per a netejar la cuina

El bany i la cuina són els majors focus d’infecció de la casa. Així doncs, per netejar la cuina calen productes desinfectants com amoníac i llegiu, donant especial importància a les aixetes, els fogons o vitroceràmica, i el marbre on es manipulen els aliments. També cal netejar els armaris per dins, aspirar els davantals i polvoritzar les portes.

Consells per netejar el bany

En aquest cas també és recomanable fer servir amoníac o lleixiu per netejar el bany, a més, cal fer servir baietes d’un sol ús per evitar que el virus es propagui cap a altres espais. És important netejar i desinfectar primer les aixetes i els radiadors, la tassa del vàter i el rentamans. A més a més, també és recomanable que les tovalloles de mans es canviïn cada dia i les de dutxa, cada tres.

Neteja del menjador i les habitacions

És important rentar amb freqüència els teixits del menjador i de les habitacions, com les fundes del sofà i dels coixins, les cortines, els llençols i les mantes. Cal tenir en compte que la tapisseria necessita productes especials i a la bugada caldria afegir una mica de lleixiu. A més, les finestres i les portes també són molt importants, sobretot poms i cristalls; les primeres tant per dins com per fora amb productes especials o vinagre diluït en aigua calenta o tíbia.


Comentaris

envia el comentari