Missatge urgent de l’OMS a Espanya: «Estem preocupats»

Dos treballadors de l'Hospital de Campdevànol protegits contra la Covid al passadís del centre mèdic

Malgrat l'augment de casos l'OMS asegura que no significa que s'hagi entrar en una «fase fosca» de l'evolució de la pandèmia  | Cedida

 

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) està preocupada. El motiu no és un altre que el «creixement exponencial» de la pandèmia a Europa. La situació actual causa preocupació encara que el virus estigui provocant una menor mortalitat a diferència de la primera onada. El director per a Europa de l'OMS, Hans Kluge, ha assenyalat avui en roda de premsa que l'increment de casos registrats en diversos països del continent no significa, malgrat tot, que s'hagi entrat en una «fase fosca» de l'evolució de la pandèmia i que hi ha temps per actuar.

 

«Els governs han de seguir aplicant mesures», ha afirmat. Kluge ha recordat que «el virus no ha canviat, no és ni més ni menys perillós» que quan es van registrar els augments més grans de casos el passat mes de març.

 

[predef]lleidadiari-grup-de-facebook-598[/predef]

 

La situació europea

Aquest dijous, Alemanya ha registrat 6.638 casos de Covid-19 en les darreres 24 hores, la xifra més alta des de l'inici de la pandèmia, segons l'Institut Robert Koch. Polònia i Croàcia també han batut rècords de casos positius avui. A Aquestes dades s'ha de sumar les mesures que va anunciar França aquest dimecres, un toc de queda a París i vuit ciutats més que durarà aproximadament quatre setmanes.

 

 

Espanya també ha pres mesures

El ministro de Sanitat, Salvador Illa, ha defensat aquest dijous al Congrés dels Diputats la declaració d'estat d'alarma a Madrid durant 15 dies. «No podem normalitzar xifres tant altes d'incidència acumulada. La nostra mitjana nacional multiplica per quatre el llindar de contagis d'alt risc. La situació és preocupant, inestable i fràgil. No podem abaixar la guàrdia», ha advertit Illa. I és que l'executiu de Pedro Sánchez veu el tancament de Madrid com una solució a l'alt nombre de contagis en els darrers dies.

 

Aquesta opinió no la comparteix tothom. Cuca Gamarra, del PP, ha acusat Salvador Illa d'haver imposat a Madrid l'estat d'alarma. «La pandèmia és a tota Espanya. Les mesures a Madrid són discriminatòries», ha dit. «Acaba d'amenaçar amb un estat d'alarma a tota la nació», ha assegurat Juan Luis Steegman, de Vox, al ministre de Sanitat.

 

 

Edmundo Bal, de Ciutadans, també està disgustat amb la gestió. «Com pot ser que amb 7.000 contagis al dia deixin la gestió en mans de les autonomies?», ha manifestat. Mentrestant, els altres membres del Congrés dels Diputats aposten per la unificació de criteris i inclòs mesures més restrictives per frenar l'expansió del virus.