Catalunya Diari

Misteri resolt: Ja se sap on s’ha gravat el vídeo més mediàtic i espectacular de la tempesta de divendres

L'arc de tempestes ha viatjat a gran velocitat i ha creuat Catalunya d'oest a est

Imatge d'un arcus entrant a Algerri, la Noguera
Les tempestes d'aquest matí han estat totalment insòlites en un mes de gener | Anna Oliva

Les tempestes d'aquest divendres al matí han avançat d'oest a est creuant tot Catalunya, però entre totes les imatges, especialment un vídeo mediàtic de la tempesta entrant una localitat catalana de l'interior ha creat molta controvèrsia. Les xarxes socials han bullit a mig matí amb aquestes imatges especulant de si era Cervera, Reus , Montblanc, Valls...etc.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

Finalment, gràcies a la dona de l'alcalde de la localitat, s'ha resolt el misteri i es tracta d'Algerri, a la Noguera. El cumulonimbus arcus que acompanyava a la ventada ha estat vistós a tot el pla de Lleida deixant uns cels espectaculars, com és el cas del moment que entrava la tempesta en aquesta localitat de la Noguera:  

Més imatges de la línia de torbonada

La majoria de registres de pluja s'han mogut entre els 5 i els 20 l/m². No obstant, el més destacable de l'episodi d'aquest matí han estat els celatges i les ventades que acompanyaven a aquesta línia de tempestes, tècnicament anomenada, línia de torbonada. Tot i la intensitat de la ventada pràcticament huracanada en alguns punts, en general no hi ha hagut incidències destacables fora de la trencadissa de branques i alguns arbres. A continuació, us deixem més imatges espectaculars de la línia de torbonada que ha entrat aquest matí per ponent:

Què és una línia de torbonada?

Aquests fenòmens tan violents com els que s'han donat aquest matí de divendres, 22 de gener, hem de dir que no són gens habituals al llarg del mes de gener i són molt més propis de mesos càlids d'estiu. El fenomen meteorològic consisteix en un increment sobtat de la velocitat del vent i direcció de 45 a 90°, i que dura pocs minuts. Sol estar associat a una meteorologia severa, com ara pluges, tempestes o tempestes de neu. Les torbonades es refereixen a un increment dels vents sostinguts sobre un període curt, car hi pot haver ràfegues més fortes durant una torbonada.

Segons la definició de l'Organització meteorològica mundial, les ràfegues de vent han de ser, com a mínim, superiors a 30 km/h de velocitat mitjana del vent durant un període de com a mínim un minut. Acostumen a donar-se en una regió on s'està produint un canvi brusc de masses d'aire amb el pas d'una línia frontal. Les torbonades poden ser causades pel descens d'aire dels nivells mitjans quan passen per un front fred, una línia de convergència o d'un núvol convectiu.


Comentaris

envia el comentari