Catalunya Diari

Per la via ràpida: Moviment urgent d'Europa per accelerar el 'passaport Covid'

El Parlament Europeu enllestirà a finals d'abril la seva posició per negociar amb els estats al maig

El Parlament Europeu tramitarà per la via urgent el passaport sanitari per la Covid-19. Així ho ha decidit la cambra aquest dijous per 468 vots a favor, 203 en contra i 16 abstencions. La majoria dels eurodiputats veu necessari aprovar ràpidament el document de viatge per reactivar la mobilitat a l'estiu. L'Eurocambra preveu adoptar a finals d'abril, durant la sessió plenària del 26 al 29 d'aquest mes, la seva posició sobre la regulació que avala el passaport de cara a les negociacions amb el Consell de la UE, on hi ha representats els estats.

Per tant, les converses s'engegaran a partir del mes de maig mentre, en paral·lel, la Comissió Europea i els governs treballen per fer operatiu tècnicament el nou sistema de mobilitat europeu. A Brussel·les calculen que el passaport Covid-19 s'hauria de posar en marxa «a mitjans de juny». L'Eurocambra i els estats s'hauran de posar d'acord els pròxims mesos sobre el marc legal europeu que ha de permetre l'ús d'aquest salconduit.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

Segons la proposta, el document, que podrà ser digital o en format físic, inclourà informació sobre si el viatger ha estat vacunat, si disposa d'un test negatiu o si ha passat la malaltia. Molts dels diputats que han intervingut al debat han advertit de la importància de protegir les dades mèdiques i personals i han remarcat que no es podrà discriminar les persones no vacunades.

«Una eina per recuperar la confiança en la zona Schengen»

L'eurodiputat Juan Fernando López Aguilar (PSOE), president de la comissió de Llibertats, ha assenyalat que la UE necessita aquest document «per tal de recuperar la confiança en la zona Schengen mentre continua la lluita contra la Covid-19». El certificat «no podrà ser un requisit per a la llibertat de moviment, atès que aquesta és un dret fonamental a la UE, i no pot comportar discriminació de les persones que no el tinguin. Només hauran de recopilar-se les dades personals imprescindibles, la protecció de les quals a més haurà de garantir-se», ha afegit.

Cal recordar que el passat 17 de març, la Comissió Europea va presentar una proposta de Reglament per a la creació d'un certificat verd digital per a facilitar la lliure circulació durant la pandèmia, acompanyada d'una altra sobre nacionals de tercers països que resideixin o es trobin legalment en territori comunitari.


Comentaris

envia el comentari