Catalunya Diari

Les multes que el govern té preparades per als pares amb la tornada a l'escola

Falten poques setmanes perquè els nens i nenes hagin de tornar a les aules

Una aula de l'Escola Miquel Utrillo de Sitges, plena d'alumnes distanciats i amb mascaretes. Imatge del 17 de juny del 2020
Els menors hauran d'atendre a l'escola i ara el Govern explica com es farà de manera segura | Catalunya Diari

De la important reunió que van mantenir ahir el Govern i les comunitats autònomes va sortir un acord amb 29 mesures i 5 recomanacions per a una tornada a l’escola presencial i segura. Entre les més importants, s'imposa l'obligació de mantenir als nens a casa quan presentin símptomes compatibles amb Covid-19.

Sanitat ha confirmat que hi haurà sancions per als pares que portin a classe a fills amb símptomes. La ministra d'Educació, Isabel Celaá, ha estat categòrica sobre aquest tema: «Serem tots seriosos perquè sinó això no té solució». Ha dit que no concep que uns pares portin al seu fill malalt al col·legi. «A qui se li pot ocórrer fer això? Si cal sancionar això… en fi», ha dit la ministra, recordant que en tot cas les sancions dependran de les comunitats autònomes. També ha donat un missatge de tranquil·litat: assegura que la tornada  a l'escola serà segura. 

Sancions per aquells que no portin al seu fill a l'escola

Per això ha deixat clar que anar a escola és obligatori i que els nens, sempre que estiguin sans, han d'anar. Els pares del menor que decideixin no portar als seus fills a l'escola incorreran en un delicte tipificat en el codi penal que castiga amb penes de 3 a 6 mesos de presó o multa. El Govern ja ha encarregat un informe jurídic per a poder actuar en aquests casos.

Quan el centre detecta un cas d'absentisme es posa en contacte amb serveis socials, que es reuneix amb la família i fa un seguiment. En cas de persistència o casos extrems, es pot recórrer a la via penal o administratives: les comunitats autònomes poden imposar sancions d'entre 600 i 1.000 euros. 

A més, de la reunió d'aquest dijous van sortir algunes mesures importants que marcaran la tornada a l'escola presencial i segura, i que ara hauran de ser concretades per les conselleries en cada autonomia.

Activitat presencial

L'activitat lectiva serà presencial a tots els nivells i etapes del sistema educatiu, sobretot per a l'alumnat de menor edat fins a segon curs de l'ESO. S'incideix en la necessitat d'adoptar mesures de precaució i higiene per a assegurar l'activitat educativa presencial i una reobertura segura dels centres educatius.

Es considera brot tres contagis o més en un col·legi, en lloc de dos casos com estava previst inicialment. El tancament del col·legi es produirà quan hi hagi una transmissió no controlada, no abans. El text deixa clar que la suspensió de les classes tindran lloc només davant situacions excepcionals, prèvia comunicació al ministeri de Sanitat.

Mesures de prevenció

Davant l'aparició d'un brot en diverses classes s'estudiarà cas per cas. El personal del centre educatiu reduirà a l'imprescindible la seva permanència en el mateix i es promourà la realització telemàtica de les activitats que ho permetin. Tots els centres assignaran a una o més persones responsables per als aspectes relacionats amb la Covid-19.

Màscara obligatòria

En educació infantil i primer cicle de primària s'organitzarà als alumnes en grups de convivència estable perquè els nens i nenes puguin jugar entre si sense la limitació de la distància de seguretat. S'estableix l'ús de màscara obligatori a partir de 6 anys amb independència del manteniment de la distància de seguretat.

Higiene de mans

També es posa l'accent en la higiene freqüent de mans, almenys cinc vegades al dia. S'impartiran lliçons d'educació per a la salut, s'intensificarà la neteja dels centres i es ventilaran les instal·lacions amb freqüència. Es mantindrà la distància de seguretat en els menjadors i serà obligatòria la màscara a partir de 6 anys (recomanable de 3 a 5). 

Temperatura

S'ha acordat que es prendrà la temperatura als alumnes i al personal educatiu tots els dies a l'inici de la jornada. En el cas que es faci en el centre, cada escola disposarà la manera de dur-lo a terme per a evitar aglomeracions i permetre respectar la distància d'1,5 metres. Els nens amb símptomes no acudiran a l'escola.

Protocol d'intervenció

Les comunitats compten amb la guia d'actuació davant l'aparició de casos del ministeri de Sanitat. Aquest document tècnic fixa mesures de prevenció i control davant l'aparició de casos com evitar l'assistència de simptomàtics, l'aïllament precoç, el manteniment de l'activitat lectiva extremant les precaucions i la quarantena dels contactes estrets.


Comentaris

envia el comentari