Catalunya necessita incorporar més de 1.000 metges als centres

Professionals sanitaris atenen malalts de coronavirus a l'Hospital Clínic el 16 de maig de 2020

El sindicat critica que els reforços han estat inexistents durant la pandèmia del coronavirus | Catalunya Diari

 

L’organització sindical Metges de Catalunya (MC) torna a la càrrega amb un nou comunicat lamentant la situació actual de la sanitat catalana. Si el passat mes d’abril demanaven més sou i vacances per al personal sanitari per compensar els «sacrificis personals i professionals» durant la crisi de la pandèmia; ara el sindicat assegura que Catalunya necessita incorporar més de 1.000 metges als seus centres d’atenció primària amb l’objectiu d’encarar amb garanties la desescalada.

 

El sindicat denuncia que la plantilla és molt escassa després de diversos anys de retallades i que la càrrega de treball comença a ser «inassolible». De fet, critiquen que els reforços han estat inexistents exceptuant algun cas per substituir les nombroses baixes per coronavirus entre els companys.

 

[predef]telegram-lleidadiari-492[/predef]

 

Els beneficis de reforçar la plantilla

Segons Metges de Catalunya (MC), reforçar la plantilla permetria una millor atenció a les residències geriàtriques, la detecció de nous casos comunitaris mitjançant les proves PCR amb persones amb símptomes i el seguiment dels seus contactes. El sindicat recorda que a la xarxa d’atenció primària de l’Institut Català de la Salut (ICS) que gestiona el 80% dels equips d’atenció primària, segons la memòria del CatSalut de 2018, «es van perdre més de 900 facultatius a causa de les retallades»

 

Sense tests ni personal

Per una altra banda, asseguren que l’Atenció Primària catalana no està preparada pels pròxims canvis de fase de la desescalada. «En aquestes dates hauríem d’iniciar una campanya per a detectar els nous casos comunitaris de la Covid-19 mitjançant les proves PCR a pacients amb simptomatologia d’infecció i realitzar el seguiment dels seus contactes, però no disposem de suficients tests, ni de personal per portar-ho a terme», explica Elena Bartolozzi, secretaria del Sector de Primària ICS de Metges de Catalunya a Vozpópuli.

 

«Si abans de l’emergència sanitària la situació de l’atenció primària era insostenible, la perspectiva futura es colpidora, si no s’injecten més recursos», assegura.