Catalunya Diari

Un estudi augura que el nivell del mar podria pujar fins a 16 metres en un futur

Una investigaci贸 a la Cova d'Art脿, a l'illa de Mallorca, obre un possible escenari desastr贸s sobre l'escalfament global lligat al que va oc贸rrer ara fa m茅s de 3 milions d'anys
El desgel s'est脿 accelerant a Groenl脿ndia
El desgel ja s'est脿 produint tant a Groenl脿ndia com a l'Ant脿rtida | Arxiu

Cient铆fics de la Universitat de Nou M猫xic, la Universitat del Sud de Florida (USF), la Universitat de Columbia i la Universitat de les Illes Balears (UIB) observen possibles paral路lelismes entre la deriva actual de l鈥檈scalfament global i el patr贸 de les temperatures i el nivell del mar d'ara fa m茅s de 3 milions d鈥檃nys, durant el Plioc猫.

 

L鈥檈studi, publicat a la revista 'Nature', se centra a la Cova d鈥橝rt脿, a l鈥檌lla de Mallorca. All脿, l鈥檈quip dirigit per Oana Dumitru, doctorant de la USF i autora en cap de la investigaci贸, ha descobert a trav茅s de m茅s de 50 mostres que entre fa 3 i 4 milions d鈥檃nys la temperatura era 2 i 3 graus superior i el nivell del mar fins a 16 metres m茅s altrespecte a l鈥櫭╬oca preindustrial. Aquest fet els dona pistes per poder plantejar un possible escenari de futur a la Terra.

 

  • NOU SERVEI DE LLEIDADIARI: T'enviem les not铆cies m茅s importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aqu铆!

 

Un increment del nivell del mar amb conseq眉猫ncies catastr貌fiques

Els resultats posen de relleu les grans similituds existents entre l鈥檃ctual canvi clim脿tic i les condicions que es donaven durant el Plioc猫. En aquella 猫poca, el di貌xid de carboni (CO鈧), tot i que per causes naturals, es trobava a uns nivells molt semblants als que tenim ara, al voltant de les 400 ppm -part铆cules per mili贸. Tot plegat fa pensar que la situaci贸 actual ens pot portar cap a un panorama similar, amb totes les conseq眉猫ncies que aix貌 comportaria.

 

L鈥檈vid猫ncia que el nivell del mar fos de fins a 16,2 metres superior a l鈥檃ctual augura el pitjor dels escenaris. Aquest encara m茅s agreujat per les previsions que es fan lligades a l鈥檃ugment de la temperatura dels oceans, cosa que provocaria una gran expansi贸 de les aig眉es i, al seu torn, un increment encara m茅s gran del nivell del mar. Calculen que podria tractar-se de 20 metres.

 

Gr脿fic de l'evoluci贸 del nivell del mar observada per sat猫l路lit entre 1870-2013
Gr脿fic de l'evoluci贸 del nivell del mar observada a trav茅s de sat猫l路lit entre 1870-2013 | NASA

 

En conjunt, els resultats projecten una possible pujada del nivell del mar al llarg de centenars de milions d鈥檃nys, coincidint amb el col路lapse de les grans masses de gels sobre Grenl脿ndia i l鈥橝nt脿rtida.  Ara b茅, l鈥檈scenari que preveuen no es planteja amb majors concentracions de CO鈧 a l鈥檃tmosfera i, per descomptat, tampoc amb un augment superior a 3潞 de la temperatura mitjana global.

 

Tamb茅 et pot interessar...Comentaris

envia el comentari