Catalunya Diari

Identifiquen 2 fàrmacs amb activitat antitumoral en models preclínics de càncer de pleura maligne

Aquests dos medicaments s'utilitzen ara mateix en el tractament del càncer de mama

Investigadors de l'Institut d'Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) i de l'Institut Català d'Oncologia (ICO) han descrit que inhibidors de dues proteïnes aturen la proliferació de cèl·lules tumorals i allarguen l'esperança de vida en models animals de càncer de pleura maligne.

La causa principal d'aquesta malaltia és l'exposició a l'amiant. Els resultats de l'estudi, publicat a la revista 'British Journal of Cancer', donen suport a la realització d'assajos clínics per determinar l'efectivitat d'aquests fàrmacs a l'hora de tractar pacients amb càncer de pleura. Ara mateix s'utilitzen, de fet, en el tractament del càncer de mama.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

El mesotelioma pleural maligne (MPM) és un càncer molt agressiu en què es desenvolupen cèl·lules canceroses en el revestiment intern del tòrax, la pleura. Actualment no hi ha cap teràpia efectiva per aquells pacients que han deixat de respondre a la quimioteràpia convencional amb platí o a la immunoteràpia.

Actuen sobre dues proteïnes reguladores de la divisió cel·lular

Els inhibidors estudiats, anomenats abemaciclib i palbociclib, actuen sobre dues proteïnes reguladores de la divisió cel·lular, CDK4 i CDK6. En l'estudi, els investigadors demostren que aquests fàrmacs aturen la proliferació de les cèl·lules tumorals i indueixen un estat latent anomenat senescència en models cel·lulars, i augmenten l'esperança de vida en models animals.

La recerca també descriu que els fàrmacs estimulen el reconeixement de les cèl·lules tumorals per part del sistema immunitari com a dianes a atacar. El treball ha analitzat la capacitat dels inhibidors de CDK4 i CDK6 d'aturar o disminuir la divisió cel·lular en cinc línies cel·lulars comercials i en tres línies primàries de cèl·lules obtingudes d'efusions pleurals de pacients amb MPM diagnosticat i tractats a l'Hospital Universitari de Bellvitge o a l'Institut Català d'Oncologia.

A més, els investigadors han utilitzat un model ortotòpic de ratolí, al qual se li ha implantat cèl·lules tumorals procedents de pacients amb MPM, i posteriorment s'ha avaluat la resposta d'aquestes cèl·lules al tractament en un ambient que recapitula el que passa en els humans.


Comentaris

envia el comentari