Nova decisió amb les mesures sanitàries: «Com a mínim, tot el 2021»

La campanya de vacunació s'ha mantingut en peu tot i els problemes que han sorgit amb el fàrmac d'AstraZeneca. No obstant això, l'avanç en la immunització no implica que les mesures sanitàries imposades per combatre el virus es deixin d'utilitzar de forma immediata. Algunes de les restriccions, amb algunes actualitzacions, es mantindran vigents durant almenys tot aquest any. A més, també s'han reforçat algunes d'elles.

 

[predef]nou-whatsapp-lleidadiari-646[/predef]

Canvi en l'ús de la mascareta

Aquest dimarts, 30 de març, el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) ha publicat una disposició que obliga a portar mascareta en qualsevol espai públic, independentment de la distància a la qual es troben la resta de persones. Aquesta decisió ha causat gran enrenou entre la població, que no comprèn per què han de portar aquests equips de protecció sense ningú al voltant.

 

Per aquest motiu, María Jesús Montero ha assenyalat, durant la compareixença posterior a Consell de Ministres, que el text de BOE se sotmetrà a una revisió en el Consell Interterritorial per veure si cal una «matisació». Tot i això, algunes fonts del Ministeri de Sanitat han confirmat al 'Confidencial Digital' que, amb l'arribada d'aquesta nova normativa ,es pretén deixar clar que la vigència de les mesures es mantindrà durant un llarg període de temps.

 

Tal com assenyala la nova llei, el govern espanyol mantindrà les restriccions de seguretat fins que la crisi sanitària es doni per acabada. «Les mascaretes seran obligatòries, com a mínim, durant tot el 2021», han admès fonts de diverses conselleries de Sanitat autonòmiques al mateix mitjà.

 

La nova llei que s'ha imposat ara comprèn les mesures de la desescalada que es van acordar el passat mes de juny, després del final del primer estat d'alarma. Les comunitats ràpidament van fer adaptació de l'ús de les màscares, basant-se en el decret del govern central, però contemplant algunes excepcions, com prendre el sol a les platges o piscines. No obstant això, i fins que no es digui el contrari, ara les autonomies ja no poden regular les seves prerrogatives.

 

Malgrat això, obligar a portar aquests equips de protecció en aquestes circumstàncies pot suposar un cop dur per al turisme i, per aquest motiu, es dona per fet que la nova llei serà revisada en els pròxims dies.

 

Les excepcions

Els únics casos en què queda exempt l'ús de les mascaretes a l'aire lliure serà en el cas de fer esport de manera individual, quan per la pròpia naturalesa de les activitats resulti incompatible o en situacions de força major.

 

Tampoc hauran de portar-la les persones que presentin alguna mena de malaltia o dificultat respiratòria que es pugui veure agreujada per l'ús d'aquests equips de protecció o aquells individus que, per la seva situació de discapacitat o dependència, no disposin d'autonomia per treure-se-la o presentin alteracions de conductes que facin inviable el seu ús.

 

Espanya podria ampliar el termini per complir el seu objectiu

La nova normativa arriba en un context d'incertesa a Espanya. Les dades auguren que ens estem enfrontant a una quarta onada del virus i la campanya de vacunació no està sortint com s'havia previst, de manera que aconseguir haver vacunat el 70% de la població per a l'estiu és una tasca molt complicada, més si es té en compte que no està clar que arribi la vacuna monodosi en les pròximes setmanes.

 

Així, el govern espanyol es veurà obligat a revisar aquest objectiu i començar a plantejar un retard d'almenys fins a l'octubre per aconseguir la immunitat de la població. Aquest és un altre dels motius pels quals Sanitat i les comunitats autònomes pretenen mantenir les mesures de seguretat durant diversos mesos més i el que ha portat a l'extensió de l'ús de la mascareta «almenys fins a final d'any».

 

Tal com han assenyalat des del Ministeri de Sanitat, mentre un percentatge de la població vacunada convisqui amb un altre que encara no ho està, caldrà complir amb totes les restriccions per evitar nous brots.