Catalunya Diari

Compte amb el cinturó de seguretat: Noves sancions i excepcions per a no portar-lo

La DGT preveu reformar la normativa per endurir les multes per incomplir el Reglament General de Circulació

Pot semblar increïble, però encara hi ha conductors i passatgers de tota mena de vehicles que no fan servir el cinturó de seguretat, malgrat que està totalment demostrat que salva vides. En aquest sentit, un estudi de l'OMS recull que el fet de portar-lo posat redueix entre un 43% i un 65% les possibilitats de morir o tenir lesions greus en cas d'accident. Tot i això, encara hi ha imprudents que no fan cas de la normativa actual, que preveu la seva obligatorietat, excepte en alguns casos excepcionals.

En aquest sentit, aquesta és una de les principals preocupacions que té la Direcció General de Trànsit (DGT), davant les xifres dels darrers balanços de seguretat viària.  L'any passat va créixer de manera exponencial la xifra de víctimes mortals en accidents de trànsit que no portaven posat el cinturó. Van ser un 26% de les víctimes totals en aquesta mena de sinistres per un 22% de l'any anterior. Aquesta xifra va ser especialment alta durant el primer estat d'alarma, arribant a significar el 36%.

Per tot això, una de les prioritats que s'ha marcat la DGT en la reforma introduïda en el Reglament General de Circulació ha estat endurir les sancions a qui no compleixi la normativa d'aquest i altres dispositius de seguretat.

Com queden les sancions per no portar el cinturó?

Un dels objectius de la DGT per aquest 2021 era realitzar una important reforma en el sistema sancionador, tant pel que fa a les multes econòmiques com a la pèrdua de punts. La voluntat és que s'utilitzi de manera correcta el cinturó, però també els sistemes de retenció infantil o el casc, en el cas de les motos. És per això que es considera aquest tipus d'infraccions com a greus i se sancionen amb 200 euros.

L'altre gran canvi que s'ha introduït en aquest punt de la normativa té a veure amb els punts del carnet. Perquè els conductors prenguin consciència, s'ha incrementat el nombre de punts que comporta la sanció, passant de 3 a 4.

Quan es permet no fer servir el cinturó?

Encara que és un punt de la normativa relativament desconegut, a la pregunta sobre si existeix alguna excepció a l'ús del cinturó de seguretat, la resposta és sí. La majoria d'elles estan relacionades amb serveis professionals però no totes. D'una banda, cal recordar que qualsevol conductor pot no portar el cinturó de seguretat, sigui dins d'una via urbana o en una carretera, si està realitzant una maniobra de marxa enrere o si es troba estacionant.

Una altra excepció per a tota mena de conductors és si existeix alguna raó mèdica o discapacitat que aconselli no portar-ho. En tot cas, el conductor o passatger ha de tenir un certificat d'exempció per poder presentar davant qualsevol agent de circulació si li és requerit. Tampoc és necessari que portin el cinturó de seguretat els taxistes si estan realitzant un servei per vies urbanes. Aquests tampoc hauran de tenir un sistema de retenció homologat per a menors que mesurin menys d'1,35 metres, encara que aquests hauran de viatjar en els seients posteriors.

Aquells transportistes de mercaderies que facin operacions de càrrega i descàrrega en llocs pròxims de manera seguida tampoc estan obligats a portar el cinturó. A més d'aquests, qualsevol conductor o els passatgers d'un vehicle en servei d'urgència o els professors d'autoescola durant les pràctiques o l'examen de conduir, si tenen uns comandaments addicionals del vehicle. Cal recordar també que actualment és obligatori portar el cinturó de seguretat en autobusos, tret que aquest no disposi d'aquests.


Comentaris

envia el comentari