Catalunya Diari

L'OMS alerta del risc d'expansió de la verola del mico a Europa

L'organització aprofitarà els festivals d'estiu per conscienciar la població i aposta per un millor seguiment dels casos

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha alertat del «gran risc" d'expansió de la verola del mico a què s'enfronta Europa. En una roda de premsa telemàtica celebrada aquest dimecres, l'organització ha recordat que el Vell Continent és ara mateix «l'epicentre" de la malaltia i ha avisat que, en cas de no actuar, existeix el risc que s'expandeixi a altres països no endèmics.

En aquest sentit, l'OMS ha demanat una major col·laboració entre els diferents estats per fer un millor seguiment dels casos. No obstant això, l'associació no veu necessari cancel·lar grans esdeveniments i ha indicat que aprofitarà els grans festivals d'estiu per conscienciar a la població –especialment els joves- sobre les mesures que s'han de prendre.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

«Europa concentra més de 1.500 casos en 25 països, una xifra que representa el 85% del total», ha assenyalat el director general de l'OMS a Europea, Hans Henri Kluge. Davant aquesta situació, ha fet una crida perquè tant els governs com la societat civil del continent actuïn «amb determinació» per evitar una ràpida expansió de la malaltia.

Kluge ha mencionat tres directrius principals

Per assolir l'objectiu, Kluge ha mencionat tres directrius principals. Per una banda, una major vigilància i control dels casos a nivell global. «El públic en general ha de saber què fer si creuen que pateixen la verola del mico; [...] a més, hem d'identificar els contactes estrets i fer-los un seguiment durant almenys 21 dies», ha assenyalat. Encara en relació amb aquest aspecte, l'OMS ha anunciat que ha obert un fons especial per combatre la verola del mico i que es destinarà a tots aquells països que no tenen recursos suficients per detectar casos en laboratoris.

Una de les altres directrius mencionada per Kluge ha estat l'aposta per una comunicació «intensiva» per connectar amb persones «joves o sexualment actives». Finalment, l'OMS ha exigit als diferents països que estableixin vincles per poder fer front a episodis semblants centrant-se en el llarg termini. «Hem de ser capaços de mirar al futur després de viure una crisi com la de la covid-19», ha dit. «La verola del mico ha estat endèmica en algunes parts de l'Àfrica, però fins que no ha arribat a Europa no se li ha fet cas; hem vist que un repte en algunes parts del món pot convertir-se en un repte global», ha afegit.

En aquest sentit, Kluge ha subratllat que l'aposta pel «jo primer» d'alguns estats pot tenir conseqüències «molt negatives» i ha destacat que la necessitat d'apostar per una acció sanitària unida «mai havia sigut tan crítica».

Evitar l'estigmatització

Durant la roda de premsa d'aquest dimecres, l'OMS també ha volgut llençar un missatge en contra l'estigmatització que estan patint certs col·lectius arran de la proliferació de casos de la verola del mico.

En relació amb aquesta qüestió, el membre del consell de l'associació EuroPride, Steve Taylor, ha insistit que esdeveniments multitudinaris com les desfilades de l'orgull LGBTI són «una gran oportunitat» per conscienciar la gent i fer que la població prengui tota mena de prevencions contra les malalties.


Comentaris

envia el comentari