L’OMS llança una garrotada a Espanya i al món: «No succeirà aquest any»

L’OMS llança una garrotada a Espanya i al món: «No succeirà aquest any»

Aquest 2021 no s'assolirà la immunitat col·lectiva | Laia Solanellas

 

Les últimes informacions que arriben des de l'Organització Mundial de la Salut sobre el futur de la pandèmia no són gens bones. Tot i que més de 40 països ja han començat el seu pla de vacunació contra la Covid-19, s'estima que encara ens queda molt de temps per poder controlar el virus i tornar a la vida que coneixíem abans.

 

El 2020 va ser un any devastador i les esperances estaven posades en l'arribada de l'any nou i en els avenços que sobre el comportament del patogen s'han anat realitzant des que aquest va arribar. Aconseguir una vacuna eficaç va ser l'objectiu que va prevaler en els primers mesos de pandèmia i ara que finalment s'ha donat amb la fórmula, tot indica que encara ens espera un 2021 molt diferent del que s'esperava.

 

[predef]telegram-lleidadiari-492[/predef]

 

«El món no aconseguirà la immunitat col·lectiva»

Soumya Swaminathan, científica cap de l'OMS, ha advertit que, tot i que hi ha cinc tipus de vacunes diferents que ja s'estan aplicant a part de la població mundial, no estimen possible que en aquest 2021 es pugui aconseguir una immunitat col·lectiva.

 

«A mesura que les vacunes comencen a protegir els més vulnerables, no aconseguirem cap nivell d'immunitat de la població o immunitat col·lectiva el 2021. Fins i tot si passa en alguns països, no protegirà les persones a tot el món» ha assenyalat Soumya. En aquest sentit, des de l'OMS expliquen que seguirà sent necessari mantenir algunes mesures de seguretat com la rentada de mans, la distància de seguretat i l'ús de les màscares.

 

És una tasca llarga i costosa que la vacuna s'arribi a aplicar a tota la població mundial i per això la científica opina que és necessari molt de temps per «escalar la producció de dosis, no només a milions, sinó a milers de milions» i afegia que «les vacunes arribaran. Aniran a tots els països». No obstant això, des de l'OMS adverteixen que hi ha un propòsit immediat pel que fa a les vacunes i que estan destinades a «salvar vides en la població amb més risc», ja que encara no hi ha dosis suficients.

 

Els investigadors consideren que perquè s'arribi a la immunitat col·lectiva enfront del coronavirus, cal que la taxa de vacunació sigui del 70%. Una xifra que ara es posa en dubte tement que la capacitat altament infecciosa del virus requereixi un major percentatge de població vacunada.

 

La vacuna és l'única que pot aconseguir la immunitat col·lectiva

La immunitat col·lectiva es pot aconseguir de dues maneres: per vacunació o per infecció de la població. Pel que fa a la Covid-19, encara es desconeix el temps que una persona roman protegida enfront de virus una vegada que ha estat contagiada, per això des de l'OMS són partidaris d'aconseguir aquesta protecció mitjançant la inoculació d'una vacuna.

 

Però fabricar vacunes suficients que arribin a tota la població mundial en poc temps és quelcom pràcticament impossible. Per això s'estima que no serà aquest any quan s'assoleixi el nombre necessari de gent immunitzada que posi fre a la proliferació del virus .

 

90 milions de contagis a tot el món

Segons les últimes dades sobre l'avanç de la pandèmia , són ja gairebé 90 milions de persones contagiades per Covid-19 , tal com han informat des de la Universitat Johns Hopkins. A més prop de dos milions han perdut la vida després de contraure la malaltia. Els Estats Units segueix encapçalant la llista com el país amb més infeccions i defuncions, seguit molt de prop de l'Índia i el Brasil.

 

Des de l'OMS fan una crida perquè les vacunes puguin arribar a tots els països i s'espera que les primeres dosis arribin aquest mes o al febrer, a les zones més pobres. Mentrestant, demanen «paciència» i recomanen seguir mantenint les restriccions i mesures de seguretat.