Catalunya Diari

L'OMS es mostra optimista amb la vacuna: «A partir de desembre del 2020, fins a principis del 2021»

Les clíniques es troben en la darrera fase d'assajos clínics

Investigadors que estudien una vacuna en un laboratori dirigit per l’empresa biotecnològica sud-africana TASK a Ciutat del Cap, Sud-àfrica
La comercialització de la vacuna cada vegada està més a prop | ACN

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) s'està mostrant molt positiva i esperançada amb el desenvolupament de les diferents vacunes de la Covid-19 que es troben en la seva darrera fase d'assajos clínics. «És molt encoratjador veure el progrés en els assajos clínics que s'està duent a terme a tot el món», va expressar aquest dilluns en roda de premsa la doctora Soumya Swaminathan, directora general adjunta de programes de l'OMS.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

 

La comercialització de la vacuna, molt a prop

Swaminathan també ha volgut parlar de la possible comercialització de la vacuna, que ha augurat que podria sortir al mercat per presentar-la als reguladors «a partir de desembre de 2020, fins a principis de 2021». Tot i això, la comercialització de la vacuna podria no ser un fet fins a finals del primer trimestre perquè els reguladors han d'examinar totes les dades dels assajos per verificar que tot és correcte. «Això seran moltes dades, i també per a l'OMS», ha assegurat.

A més, Swaminathan ha revelat que hi ha fins a 40 candidates a vacuna que es troben en diferents fases dels assajos clínics: «Ara tenim al voltant de 40 candidates a vacunes en alguna etapa dels assajos clínics, i 10 d'elles estan en els assajos de fase 3, que són els assajos clínics d'etapa tardana, que ens informaran sobre l'eficàcia i la seguretat».

Entre aquests últims, que són els que estarien en una fase més avançada, es troben les vacunes de les companyies AstraZeneca, Johnson & Johnson, Pfizer o Moderna. Tot i això, Johnson & Johnson ja va comunicar aquest dimarts que ha hagut de suspendre temporalment els seus assajos en desenvolupar un dels seus voluntaris una «malaltia inexplicable», quelcom que fa frenar les previsions optimistes que tenia la companyia, que probablement veurà ajornat el llançament de la vacuna a causa d'aquest contratemps.

D'altra banda, la cap d'accés a medicaments, Mariângela Simao, ha assenyalat que qualsevol dels projectes que hagi superat almenys la fase 2 serà tinguda en compte i analitzada per l'OMS: «Esperarem que això ajudi a avançar el procés per analitzar l'eficàcia i també per anticipar la capacitat de producció», ha conclòs.


Comentaris

envia el comentari