Oriol Mitjà demana la mesura més dràstica a Lleida: «No n’hi haurà prou»

Primer pla d'Oriol Mitjà l'11 de febrer del 2020

Oriol Mitjà demana la mesura més dràstica a Lleida: «No n'hi haurà prou» | CatalunyaDiari

 

L'investigador Oriol Mitjà, que també ha estat assessor del president de la Generalitat, es mostra partidari del confinament domiciliari al Segrià d'una forma més immediata, i també a la Franja de Ponent, segons ha dit a Catalunya Ràdio, on ha opinat que el sistema de seguiment de casos és «ineficaç».

 

«No n'hi haurà prou, a mi el que em sap greu és que estiguem encara encallats en aquest punt. Altres països han triomfat amb les noves tecnologies. Nosaltres encara no sabem prendre l'exemple que les coses es poden fer millor», ha lamentat. A parer seu, cal fer «tests massius» a tots els temporers per detectar casos i posar en quarantena tots els positius, també els asimptomàtics.

 

Mitjà ha reconegut que no hi ha gaire informació sobre el que està passant al Segrià. «Rebem poques dades dels casos i de les intervencions que s'estan fent, però és una situació molt preocupant», ha opinat l'investigador, que constata que són múltiples els brots, i les cadenes de transmissió «no estan controlades».

 

[predef]telegram-lleidadiari-492[/predef]

 

A més, ha assegurat que el sistema de rastreig de contactes de casos positius que ha posat en marxa el Departament de Salut està sent «ineficaç», ja que no s'està aconseguint controlar els brots i tallar la transmissió, com sí que ha passat en alguns dels brots més preocupants que han anat apareixent per tot el territori espanyol.

 

Demanen confinaments selectius a Lleida

El científic se suma així a una sèrie de veus, cada cop més gran, que demanen intensificar el confinament al Segrià abans que sigui —encara més— massa tard. L'alcalde d'Almacelles (JxCat) i la portaveu de Ciutadans a l'Ajuntament de Lleida són alguns dels polítics que han demanat mesures més dràstiques i confinaments selectius. 

 

El Govern, però, sembla més predisposat a ordenar un confinament total a la regió. La seva portaveu, Mertixell Budó, va explicar en una roda de premsa al Palau aquest dimarts que no preveuen un confinament selectiu dels temporers i que de moment tampoc preveuen un confinament domiciliari a la zona, però va destacar que es prendran totes les decisions seguint criteris científics.

 

Oriol Mitjà ja no forma part del grup d'assessors del president de la Generalitat, però no és l'únic científic que creu que s'ha d'endurir el confinament. Si altres assessors pròxims al Govern ho veuen necessari, és previsible que el Segrià sigui la primera zona de tot Espanya en tornar a aquest tipus de confinament, segons com avancin les dades dels pròxims dies i com afectin l'assistència sanitària dels hospitals de la zona.

 

És a dir, Lleida tornaria a estar en una situació similar a la de l'estat d'alarma, i els seus habitants —els del Segrià, com a mínim— només podrien sortir de casa per anar a treballar, a comprar elements essencials i per causes justificades