Catalunya Diari

La Paeria envia una circular als treballadors informant dels pasos a seguir si reben regals o donacions

Davant la proximitat del Nadal i de la possibilitat que es donin aquest tipus de situacions

Regals de Nadal | Pexels

L'Ajuntament de Lleida, davant la proximitat del Nadal, ha enviat una circular a totes les treballadores i els treballadors del Consistori informant-los del comportament a seguir en cas de rebre un obsequi o un donatiu. En aquest sentit, l'alcalde de la ciutat, Miquel Pueyo, ha demanat als càrrecs electes, als càrrecs i directius de la Paeria que s'abstinguin d'acceptar-los. Així mateix, en aquesta circular també s'informa que aquells béns que sigui impossible retornar o no acceptar es donaran a persones amb necessitats o també a entitats socials. En tot cas, els obsequis que es rebin, caldrà registrar-los i es publicaran al Portal de Transparència de l’Ajuntament de Lleida.

  • NOU SERVEI DE LLEIDADIARI: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

Aquesta mesura és un pas més en l’avenç cap a la transparència i que formarà part del codi ètic que s’està redactant per poder ser aprovat en un Ple municipal, com a màxim òrgan de representació de la ciutadania de Lleida.

'Fes només allò que puguis fer públic'

La circular d’alcaldia indica que «en el cas dels electes, dels alts càrrecs i personal directiu de la Paeria, s’ha d’aplicar el criteri d’abstenir-se acceptar regals i donacions». Quan es tracti d’obsequis protocol·laris o d’escàs valor i quan sigui difícil o impossible la no acceptació o devolució de l’obsequi, es destinaran aquests béns a la satisfacció de les necessitats de l’Ajuntament o de les persones en situació de risc o vulnerabilitat, a través de donacions a entitats i associacions de la ciutat (Banc d’Aliments, Arrels, Jericó...).

Pel que fa a l’Alcaldia, les regidories que constitueixen l’equip de govern municipal i, en general, tots els membres de la corporació municipal, es registrarà la procedència i la destinació donada al bé o regal. «Rere aquesta regla de transparència, hi ha un principi elemental d’ètica kantiana: fes només allò que puguis fer públic», assenyala el text.

En el comunicat, l’alcalde remarca que els regals són un dels aspectes que es regulen en tots els codis ètics de les organitzacions públiques i privades: «En una administració pública, la tensió entre l’interès privat i l’interès general i els dilemes que poden afrontar els càrrecs públics en l’adopció de decisions són una de les claus de volta de les regles de conducta que han d’observar».

La circular explicita que, en alguns casos, els funcionaris o treballadors poden acceptar, com a expressió de cortesia, presents de valor escàs o que siguin fungibles, quan aquesta acceptació no pugui ser interpretada com una sol·licitud de tracte de favor.

També et pot interessar...


Comentaris

envia el comentari