Catalunya Diari

Un hospital de cartó continua dret 106 anys després al Pallars Jussà

Les institucions estan estudiant quina és la millor opció per restaurar l'edifici, que es troba en condicions molt precàries

Tot i trobar-se en unes condicions molt precàries l'edifici segueix dempeus
Tot i trobar-se en unes condicions molt precàries l'edifici segueix dempeus | TV3

Ara fa 106 anys l'empresa Energia Elèctrica de Catalunya va decidir construir un hospital a la Vall Fosca, al Pallars Jussà. L'edifici de cartó i fusta volia donar resposta a les urgències mèdiques que podien sorgir durant la construcció d'una central hidroelèctrica a Capdella, on participaven uns 4.000 treballadors que van patir molts accidents laborals. També es va crear per tal d'atendre i curar els malalts durant episodis d'epidèmies. 

Segons ha informat 'TV3', aquest edifici era de caràcter efímer però malgrat això, ha aconseguit sobreviure en ple Pirineu i continuar dempeus més de 100 anys després. Abans de la seva construcció, l'únic hospital que hi havia per la zona es trobava a la Pobla de Segur, a gairebé 40 quilòmetres de carretera, una via que en aquells anys no es trobava en unes condicions tan òptimes com en l'actualitat.

Per tal de poder disposar d'un hospital el més ràpid possible, la companyia va optar per un centre prefabricat, de disseny alemany, fet de cartó i fusta. El muntatge de l'edifici era molt senzill: es rebien tots els materials en paquets i s'anaven construint un per un per, posteriorment, anar unint totes les parts. Aquest hospital de cartó és l'únic edifici d'aquestes característiques que continua dret en el món tot i que ho fa en unes condicions força precàries.  

Les institucions estudien quina és la millor opció per restaurar el vell hospital
Les institucions estudien quina és la millor opció per restaurar el vell hospital | TV3

 

L'únic edifici d'aquestes condicions que segueix dempeus

Molts d'aquests edificis es construïen a les ciutats i amb el pas del temps, la mateixa evolució d'aquestes i la fragilitat dels materials amb què estaven construïts, els edificis d'aquestes característiques han anat desapareixent. Segons ha explicat el mitjà citat, els experts consideren un «petit miracle» que l'edifici segueixi existint i han assegurat que, en part, es deu al fet que els veïns l'han continuat fent servint al llarg dels anys. 

El cert és que, des de 1903, es va utilitzar com a magatzem i com a caserna de la Guàrdia Civil. Avui dia, les institucions volen preservar-lo i estudien com poder restaurar l'edifici per tal que aquest no es perdi i pugui continuar durant molts més anys dret al bell mig de la Vall Fosca. 


Comentaris

envia el comentari