Catalunya Diari

Confrontació entre patronal i Govern per les rebaixes

«Ens hi juguem molt i la situació és greu i preocupant», apunten les patronals

Cartell de rebaixes en una botiga.
Imatge d'arxiu d'un cartell de rebaixes en una botiga. | Laia Solanellas

Enguany no hi haurà rebaixes. O almenys a les botigues físiques. Així ho ha anunciat el ministre de Sanitat, Salvador Illa, argumentant que «tot allò que afavoreixi una aglomeració, òbviament, no té cabuda en aquest moment». En aquest sentit, el govern espanyol va publicar dissabte una ordre ministerial de Sanitat que ho prohibia: «Els establiments no podran anunciar ni dur a terme accions comercials que puguin donar lloc a aglomeracions de públic, tant dins de l'establiment comercial com en les seves immediacions», diu l’ordre, que ha generat confusió entre el teixit empresarial.
 
 

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

 
 
Una mesura que no ha agradat gens a les patronals, qui demanen «seguretat jurídica» perquè el comerç «deixi d'estar en fals». Així mateix, les patronals Foment i Pimec han exigit al govern espanyol que publiqui per escrit el criteri interpretatiu sobre la possibilitat de fer rebaixes, ofertes i promocions després que Illa assegurés que estaven prohibides, tot i que l'ordre del Ministeri d'Indústria al BOE publicada dimarts assenyali que es poden dur a terme sempre i quan s'evitin aglomeracions i es guardi una distància de seguretat entre venedor i comprador. En un comunicat conjunt, tant Foment com Pimec lamenten que les declaracions del ministre «entren en profunda contradicció» amb l'ordre ministerial.
 
 
Segons les dues patronals, aquesta situació «no sols posa en relleu la falta d'unitat de criteri entre ministeris sinó que alhora posa de manifest el nul diàleg practicat per part del Ministeri de Sanitat amb un sector tan important per a aquest país». A més, Foment i Pimec es queixen que es posa el comerç «en clar desavantatge» respecte la venda online. «És extremadament preocupant que es generin asimetries entre canals comercials. Tots han de poder realitzar rebaixes si es garanteixen els protocols de seguretat sanitària en la compra», afegeixen en el comunicat, en què també recorden que el comerç és «un dels sectors que està patint més» les conseqüències de la Covid-19 i que «necessita suport i facilitat per a reprendre com més aviat millor» la seva activitat.
 
 
 
Roger Gaspa, president de Foment Comerç, ha admès que estan «extremadament preocupats» i ha criticat que es canviïn «els criteris i les regles de joc» cada 24 hores. «No podem estar pendents del BOE de diumenge a la tarda per saber què hem de fer dilluns al matí», ha lamentat. Segons el responsable de Comerç de Foment, la polèmica amb les rebaixes és «flagrant», però la situació és en general «crítica» a tot el sector, i va molt més enllà. «La liquiditat no arriba als comerços, que han de seguir pagant despeses amb ingrés zero, la situació és cada cop més insostenible, més del 30% no tornaran a obrir i el percentatge creix cada setmana que passa», ha avisat.
 
 
Segons Gaspa, els comerciants poden mantenir les distàncies de seguretat en els establiments, com ja s'ha demostrat en el cas del sector de l'alimentació. «El comerç no serem el problema, però necessitem que ens deixin treballar, la situació és extremadament greu», ha insistit. A més, ha criticat que en el cas de Barcelona i les zones metropolitanes nord i sud, els comerciants ni tan sols tenen perspectives de quan podran tornar a obrir, entrant a la fase 1. «Ens hi juguem molt i la situació és greu i preocupant», ha dit, recordant que hi ha 350.000 llocs de feina en joc i que el comerç representa entre un 14 i un 15% del valor afegit brut.

Comentaris

envia el comentari