Catalunya Diari

Adeu als plàstics d’un sol ús: aquesta és la data de la seva prohibició a Catalunya

La nova llei de residus també implicarà l'aigua gratuïta als bars i restaurants de tot l'Estat
Coberteria de plàstic d'un sol ús
Tots els plàstics d'un sol ús estaran prohibits a tot l'estat espanyol a partir de l'any vinent | Twitter

 

La taula de Consell de Ministres es podria convertir en el primer avantprojecte de llei espanyol que limita els plàstics d'un sol ús. Les palletes, els bastonets o els plats i la coberteria sol ús estaran prohibits a Espanya a partir del 3 de juliol de l'any que ve. A més, desapareixeran de bars i restaurants els recipients i gots per a aliments i begudes, inclosos els seus taps i caldrà pagar pels envasos de menjar per emportar, però aquesta última mesura s'estima per 2023.

 

No obstant això, el document va més enllà i fins i tot estudia introduir sancions per ficar residus a Espanya o abandonar-los al camp que poden arribar als dos milions d'euros si són perillosos. L'objectiu és que d'aquí a 10 anys l'ús del plàstic hagi caigut un 70% i que per 2026 el seu ús disminueixi a la meitat respecte a 2022. Han de ser les mateixes empreses les que hagin de fomentar altres alternatives, sigui a través d'altres materials o l'ús de productes reutilitzables.

 

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

 

Aigua gratuïta al sector de l'hostaleria

De tal manera, el Govern planteja instal·lar fonts d'aigua per garantir el seu consum a la ciutadania i aquesta, també serà gratuïta en tots els bars i restaurants. Es busca de l'eficàcia en la gestió de residus per aconseguir en 2030 una reducció de 10 milions de tones d'emissions de gasos d'efecte hivernacle. La indústria del reciclatge podria atreure inversions de prop de 2.500 milions d'euros d'aquí a 2035 i generar fins a 70.000 llocs de treball.

 

Les dues mesures busquen contribuir a la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de l'Agenda 2030 de les Nacions Unides aprovada pels dirigents mundials en 2015. Aquesta llei ja existeix al Parlament de les Illes Balears des que va aprovar el 29 de gener la Llei de residus i sòls contaminats.  

 

La pandèmia ha incrementat l'abús del plàstic

A més, aquest avantprojecte de llei arriba en el context oportú, on l'arribada de la pandèmia per coronavirus ha incrementat la producció i el consum de material de plàstic, sobretot d'un sol ús. Aquest augment es dóna tant en l'ús hospitalari com en l'ús domèstic i probablement anirà en augment a mesura que avanci el desconfinament dels ciutadans.

 

No hem d'oblidar que la contaminació per plàstics és un dels principals problemes ambientals del planeta segons l'últim informe del Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient (PNUMA) publicat en 2019.Comentaris

envia el comentari