Catalunya Diari

El doctor Clotet assegura que haurem de portar mascaretes «amb sort» fins al 2022

«Les haurem de portar i, per fer-ho, no passa res», indica

Primer pla d'un jove amb una mascareta
Primer pla d'un jove amb una mascareta | Pixabay | Orna Wachman

El cap de Malalties Infeccioses de l'Hospital Germans Trias i Pujol, Bonaventura Clotet, assegura que l'ús de les mascaretes contra la Covid-19 serà necessari fins al 2022 «amb sort». El metge ho va explicar en una intervenció al programa FAQS de 'Tv3' on va dir que «ens hem d'acostumar al fet que el tema de les mascaretes durarà fins al 2022, amb sort, les haurem de portar i que, per fer-ho, no passa res».

D'altra banda, el doctor català va indicar que després de l'aparició el 2012 del coronavirus respiratori MERS «s'haurien d'haver invertit molts diners a prevenir que aparegués una nova variant pitjor, i disposar de vacunes que protegissin de l'emergència de nous coronavirus que saltessin de ratapinyades a humans».

▶️ INVITACIÓ: Ja us podeu unir al grup oficial de Facebook del Lleida Diari on comentem entre tots les notícies de Lleida! Us informareu, podreu comentar l'actualitat i també us entretindreu.  FEU CLIC AQUÍ, US ENCANTARÀ!

«Ja s'ha publicat que hi ha coronavirus que tenen unes mutacions i unes característiques que no serien sensibles i no es neutralitzarien amb els anticossos que es generen amb les vacunes actuals. Per això és necessari seguir investigant sobre vacunes», va indicar Clotet sobre la vacuna i les investigacions que cal fer.

Oriol Mitjà calcula que la quarta onada de Covid-19 arribarà a finals de maig

D'altra banda, el metge Oriol Mitjà també va intervenir al programa. L'infectòleg va assegurar que «cap a finals de maig tocaria que hi hagués una quarta onada» i preveu que ens tornarem a relaxar després de les millores de les dades epidemiològiques del març i l'abril i calcula una nova onada al voltant de les eleccions del 30 de maig.

De fet, unes hores abans, en un fil a Twitter, Oriol Mitjà ja va assenyalar que és «poc pràctic ajornar les eleccions al 30 de maig esperant l'intangible que la vacuna controli la pandèmia». En aquest sentit, alertava que una quarta onada després del relaxament de mesures i Setmana Santa «és probable» i llençava la qüestió si el Govern s'ha plantejat fer els comicis entre el març i l'abril.

D'altra banda, Oriol Mitjà també proposa mesures per incrementar la seguretat sanitària. Per exemple: fer les votacions entre dos i tres dies i assignar franges o inclús 'cita prèvia', instal·lar mesuradors de CO2, enfortir la votació digital -deixant la votació presencial per a la població en escletxa digital- i un testatge massiu d'antigen.

 

La vacuna contra la Covid-19

El metge català també va explicar al FAQS que «una persona que ha rebut la vacuna i té els anticossos ben formats ni s’infecta ni és contagiosa». En aquest sentit, va assenyalar que «teòricament una persona que ha rebut la vacuna ja produeix anticossos i en el moment que el virus intenta posar-se a la faringe, els seus anticossos l'ataquen». D'aquesta manera, «ni el virus pot créixer a la faringe, per tant aquesta persona no esdevindrà malalta, ni tampoc podrà créixer perquè la persona sigui contagiosa».

Finalment, l'infectòleg també indica que estudis en humans han demostrat la immunitat protectora de la vacuna, és a dir, evitar la malaltia. En estudis en primats han demostrat immunitat parcialment esterilitzant amb reducció de càrrega viral a vies respiratòries, un fet que disminuiria la contagiositat.


Comentaris

envia el comentari