Catalunya Diari

És possible contagiar-se de Covid-19 a través dels ulls?

Segons informen els experts, el receptor per al coronavirus també es pot trobar en les cèl·lules oculars

Xica mascareta Discover
Segons informen els experts, el receptor per al coronavirus també es pot trobar en les cèl·lules oculars | Pixabay

Gairebé cada dia rebem noves informacions i dades sobre el coronavirus i tot el que té a veure amb la pandèmia. I és que, des de fa ja gairebé un any, el coronavirus s'ha convertit en el tema protagonista als mitjans de comunicació, als platós de televisió i a les xarxes socials. 

Els experts, viròlegs i científics, segueixen posant tot el seu esforç a descobrir nous factors que poden provocar els contagis. Gràcies a aquests experts, sabem que és possible contagiar-se a través de les gotes del nas o la boca quan s'esternuda, es tus o simplement es parla. Ara alguns experts han aclarit si una persona es pot contagiar de Covid a través dels ulls.

Aquest és un tema de què es parla des que va començar la pandèmia, ja que fa mesos diversos grups d'experts procedents de la Xina van començar a realitzar proves per descobrir si realment existeix aquest risc.

Segons es pot llegir a 'The Lancet', Guangfa Wang, expert en pneumònia, va explicar que es va contagiar de Covid-19 utilitzant una màscara N95. No obstant això, l'expert no comptava amb protecció als ulls i, dies després del contagi, tenia precisament els ulls vermells.

'The Lancet' explica que exposar-se al coronavirus sense protegir els ulls podria augmentar el risc de transmissió i, per tant, els experts han de fer ús d'ulleres protectores, a més de mascareta.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

I és que diversos estudis han demostrat que el mecanisme d'entrada del coronavirus, que es produeix a través de l'enzim convertidor de l'angiotensina 2 (ACE2), també està present en les cèl·lules oculars i, per tant, els pacients també poden experimentar manifestacions oculars. Això dona com a resultat el següent: el contagi de la Covid-19 a través de la llàgrima i la superfície ocular és totalment factible.

Els aerosols infectats pel virus contacten amb la superfície ocular que, posteriorment, també contacta amb el sistema respiratori, ja que la mucosa conjuntival i la mucosa respiratòria estan connectades a través d'un conducte.

Per altra banda, segons un article de la revista 'British Journal of Ophthalmology', encara que es tracti d'una probabilitat baixa, la infecció a través de la superfície ocular podria causar malestars com, per exemple, conjuntivitis. Per això, és essencial la protecció.

Què passa si porto ulleres?

Totes les persones que porten ulleres saben el molest que és portar mascareta amb elles. I és que no hi ha manera que no s'entelin els vidres i es pugui veure amb claredat. No obstant això, portar ulleres, en aquest cas, també podria ser un avantatge. Diversos estudis han demostrat que les persones que utilitzen ulleres són menys susceptibles a contagiar-se, en comparació a persones que no porten.

Segons es pot llegir en un estudi (que no està revisat) publicat al MedRxiv i elaborat per l'oftalmòleg Amit Kumar Saxena (del Centre NPCB a Índia), es va realitzar una prova amb 304 pacients, amb ulleres i sense. Com a resultat, el risc de coronavirus va ser de 0,48 en persones amb ulleres i d'1,35 en persones que no les fa servir.

Per la seva banda, Javier Yanes, doctor en Bioquímica i Biologia Molecular, ha explicat a '20minutos' que normalment es parla de protegir els ulls com a mesura addicional, però «ni tan sols se sol esmentar com a simple recomanació». L'expert explica que, tot i que la protecció d'ulls és una mesura ignorada, «pot reduir el risc de contagi en una tercera part» de pacients.

Manifestacions oculars provocades per la Covid-19

Si bé és cert que al llarg de la pandèmia s'ha parlat molt sobre els problemes respiratoris, el coronavirus també pot provocar manifestacions oculars. Aquests problemes poden ser produïts tant  pel virus, com pel canvi d'hàbits adquirits durant la pandèmia, així com pel temps prolongat de pacients a les UCI.

Europa Press explica que, segons un estudi de 'Radiology', es van trobar anomalies en els ulls de persones que patien Covid-19 greu. Encara que l'efecte més conegut és la conjuntivitis, la retinopatia és una altra de les manifestacions oculars, i pot provocar una pèrdua de visió.


Comentaris

envia el comentari