Catalunya Diari

Quasi el 40% de les pimes catalanes té problemes d'abastiment per la crisi logística

El preu de les matèries primeres i de l'energia és un altre dels maldecaps

Prop del 40% de les pimes de Catalunya al·lega tenir problemes d'abastiment per la crisi logística en aquest tercer trimestre del 2021, 5,9 punts més que en el segon trimestre. Aquest percentatge és més elevat en el cas de les microempreses amb menys de 10 treballadors i són el 42,9% del total les que tenen dificultats d'aprovisionament.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

Des de Fepime, entitat que ha presentat aquest dilluns el seu 7è Informe de la situació econòmica i laboral de la PIME catalana, es recorda també que fan falta mecanismes i mesures fiscals que afavoreixin i facilitin la inversió de les pimes, i un paquet de mesures i ajudes temporals que promoguin i facin atractiva la fusió d'empreses.

Imatge d'arxiu d'exportacions
La crisi logística afecta també a les petites i mitjanes empreses | PixabayA banda de les dificultats d'abastiment, la disminució de la facturació continua sent el principal efecte de la crisi de la covid-19 pel 67% dels establiments amb menys de 10 treballadors, seguit per les petites empreses amb el 52,9% dels establiments afectats i, per últim les empreses de més de 50 treballadors amb el 47,2%. De fet, en aquest tercer trimestre del 2021 un 32,2% dels establiments empresarials catalans asseguren que continuen afectats per la crisi.
Tenint en compte la dimensió dels establiments, el 33,9% dels establiments amb menys de 10 ocupats continuen afectats, percentatge que baixa al 33% i al 30,5% en els establiments de 10 a 49 ocupats i als de 50 o més ocupats, respectivament.
Per sector d'activitat es destaca la situació de l'hostaleria en la qual el 61,2% dels establiments continuen afectats per la crisi al tercer trimestre de 2021. És importat assenyalar que respecte al segon trimestre el percentatge d'establiments hostalers afectats s'ha reduït gairebé 30 punts. El sector dels serveis (34,1% d'establiments afectats) i el comerç (34,1%) continuen a l'hostaler com els més perjudicats a causa la crisi.
Per contra, els sectors menys afectats continuen essent el de la construcció (18,4% d'establiments) i la indústria (26,4%). Tenint en compte els resultats de finals de 2020, tots els sectors han disminuït el seu percentatge d'afectació com a mínim 28 punts. L'augment de la complexitat dels processos a causa de les mesures de protecció, higiene o prevenció condiciona al 67,6% dels establiments empresarials convertint-se en el principal factor que afecta l'activitat en termes generals. Les empreses més grans són les més perjudicades en aquest sentit. Afecta majoritàriament a les empreses més grans (75,3%) i menys a les petites i microempreses (64% i 60,9% respectivament).


Comentaris

envia el comentari