Catalunya Diari

El preu de l'habitatge modera el seu creixement i augmenta un 1%

La xifra cau un 1,4% respecte als tres mesos anteriors

Imatge d'arxiu dels cartells d'una immobiliària
El preu de l'habitatge modera el seu creixement i augmenta un 1% durant el quart trimestre de 2020 a Catalunya | LleidaDiari.cat

El preu de l'habitatge ha moderat el seu creixement i ha augmentat un 1% durant el quart trimestre de 2020 a Catalunya, segons l'Índex de Preus d'Habitatge (IPV) de l'Institut Nacional d'Estadística (INE). El preu de l'habitatge nou ha augmentat un 10,4% interanual, mentre que el dels immobles de segona mà s'ha mantingut estable.

En comparació amb els tres mesos anteriors, l'índex ha caigut un 1,4%, desglossat en una davallada de l'1,7% en els habitatges de segona mà i un creixement del 0,9% del preu dels immobles d'obra nova. A l'Estat, la taxa de variació interanual ha disminuït dues dècimes i s'ha situat en l'1,5%.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

Respecte al trimestre anterior, els preus de l'habitatge han caigut un 0,8%. El creixement de l'1% registrat en el quart trimestre de 2020 a Catalunya és la variació interanual més baixa des del primer trimestre de 2014, quan els preus de l'habitatge van caure un 0,4%. A partir d'aquell moment, l'índex va experimentar forts creixements interanuals fins a assolir la variació més alta el quart trimestre de 2017, amb una pujada del 10,2%.

El creixement del preu dels habitatges va iniciar un període de desescalada

El 2018 el creixement del preu dels habitatges va iniciar un període de desescalada, accentuat per l'esclat de la pandèmia. En el segon trimestre de 2020, l'índex va augmentar un 2,3% interanual, seguit d'un creixement d'un 1,7% en el tercer trimestre i una lleugera pujada de l'1% en el darrer trimestre de l'any. En comparació amb els tres mesos anteriors, l'índex ha caigut un 1,4% entre octubre i desembre, després de registrar increments del 0,7%, 0,5% i 1,2% en el primer, segon i tercer trimestre, respectivament.

A l'Estat, la variació de l'índex ha caigut dues dècimes en el quart trimestre i s'ha situat en l'1,5%, la xifra més baixa des del primer trimestre de 2015. Per tipus d'habitatges, la taxa dels immobles d'obra nova ha arribat al 8,2%, set dècimes per sobre de la registrada en el trimestre anterior. La variació anual de l'habitatge de segona mà ha caigut quatre dècimes, fins al 0,4%, la menor des del tercer trimestre de 2014.

La taxa anual de l'IPV respecte al tercer trimestre ha caigut en la majoria de comunitats autònomes. Els descensos més pronunciats s'han produït a l'Aragó, la Comunitat Foral de Navarra i les Illes Balears, amb baixades d'1,4 punts, 1,1 punts i 1 punt percentual respectivament. Els majors increments de variació interanual han tingut lloc a Andalusia i Extremadura, amb pujades de cinc i quatre dècimes, respectivament.


Comentaris

envia el comentari