Més al·lèrgics aquesta primavera per culpa de l’elevada concentració de pol·len

Imatge de núvols de pol·len que aquests dies es poden veure per tot arreu

Imatge de núvols de pol·len que aquests dies es poden veure per tot arreu | Julia María Rodríguez

 

Males notícies pels al·lèrgics, però també per als que encara no ho són. Els elevats nivells de pol·len que poden arribar a batre algun rècord i que s’estan registrant des de fa dies fan preveure una primavera molt complicada per a les persones que pateixen al·lèrgies. No obstant, els experts afirmen que la pitjor notícia pot ser que molta gent que fins ara no patia al·lèrgies ara podria començar a experimentar-les per culpa d’aquesta excepcional situació.

 

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

 

Així ho ha afirmat la investigadora de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) i responsable de la Xarxa d’Aerobiologia de Catalunya (XAC), Jordina Belmonte, en una roda de premsa sobre la previsió pol·línica per aquesta primavera a Catalunya.

 

 

Segons Belmonte, les «puntes» dels nivells de pol·len poden ser decisives a l’hora que hi hagi un augment de nous al·lèrgics a Catalunya. En aquest sentit, Teresa Garriga, de la Unitat Pediàtrica de la Vall d’Hebron, alerta que algunes al·lèrgies estacionals poden passar a ser anuals, començant a principis d’any amb els xiprers i allargant-se fins passat l’estiu, amb un augment dels casos d’asma i conjuntivitis.

 

Imatge de Teresa Garriga i Jordina Belmonte durant la roda de premsa

Imatge de Teresa Garriga i Jordina Belmonte durant la roda de premsa | EuropaPress

 

La solució: que plogui o pugin les temperatures

L’augment de la concentració de pol·len ha vingut donada per un hivern càlid amb temperatures sovint pròpies del març o l’abril que han permès que els arbres i les plantes floreixin abans d’hora. A tot plegat, se li ha sumat el fet que no ha plogut, cosa que ha permès que el pol·len s’estengui per tot arreu i es concentri en l’ambient, deixant-ho tot ben groc i amb molts problemes pels al·lèrgics.

 

Per aquesta raó, els experts diuen que l’única solució per acabar amb aquests elevats nivells de pol·len en l’ambient és que plogui amb ganes, cosa que, per ara, no es preveu. D’aquesta manera, l’aigua arrossegaria la pols al terra i netejaria l’ambient. També ajudaria un augment de la temperatura que situï els termòmetres per sobre de la mitjana i acceleri així la fi de la pol·linització primaveral.  

 

Restes de pol·len arrossegat per la pluja a Gavà

Restes de pol·len arrossegades per la pluja a Gavà | Xavi Cabo

 

Falta de personal per evitar una epidèmia que s’agreujarà

Teresa Garriga alerta que la meitat de la població serà al·lèrgica l’any 2050 i que moltes persones presentaran símptomes a més d’un pol·len amb un diagnòstic molt complex. En aquest sentit, critica una «manca» d’especialistes en al·lergologia a la salut pública, cosa que incompleix amb les suggereixes de l’Organització Mundial de la Salut (OMS). Només a Girona, hi ha un al·lergòleg per a una població de 750.000 persones, xifra totalment insuficient.

 

Belmonte ha precisat que els pòl·lens més habituals són les cupressàcies (23%), el plàtan d'ombra (10%), la parietària (6%), l'olivera (5%) , les gramínies (4%) i les quenopodiàcies (3%), tot i que ha diferenciat «l'agressivitat» de cada planta. En aquest sentit, ha posat com a exemple el plàtan de ombra que, malgrat tenir una presència del 10%, l'afectació arriba a un 39% de la població, i en el cas de l'olivera puja fins a un 36%.