El problema inesperat que pot portar Espanya a un altre confinament domiciliari

El problema inesperat que pot portar Espanya a un altre confinament domiciliari

Un retard en l'enviament de les vacunes pot alterar els plans del govern espanyol | iStockPhoto (Dennis Gleiss)

Fa menys d'un mes l'exministre de Sanitat i avui representant de PSC per a les eleccions catalanes, Salvador Illa, es mostrava segur que un confinament domiciliari no seria la resposta a la pandèmia a Espanya. Però la veritat és que aquesta decisió ara mateix està en l'aire per un retard en les dosis de les vacunes, que podrien portar el govern espanyol a haver de tornar a imposar la temuda mesura.

 

La confirmació efectiva de retard d'aquestes mesures preventives fa tremolar la intenció de l'Executiu central de vacunar el 70% de la població a l'estiu. El gabinet de Pedro Sánchez ja no veuria tan lluny la possibilitat d'haver d'aprovar la mesura del confinament domiciliari per contenir el desastre de la tercera onada, o una possible quarta onada propera a l'època estival.

 

La postura de l'actual govern espanyol ha variat, ja que, encara que no s'han delimitat unes dades per establir el rang de pacients als quals es pretén vacunar a l'estiu, l'escenari que es planteja tindrà tant a la delegació econòmica com a la sanitària treballant a contrarellotge. Segons ha consultat el govern espanyol a alguns dels principals sectors empresarials, es considera que no prendre mesures més estrictes ara pot condemnar el turisme a una segona temporada estiuenca sense ingressos.

 

[predef]telegram-lleidadiari-492[/predef]

 

La idea de salvar l'estiu

Espanya ha cancel·lat la majoria d'activitats vinculades a Setmana Santa per segon any consecutiu, i és que la decisió es pren amb la marca de la pitjor xifra de morts en un sol dia des del passat mes d'abril, amb més de 700. Una situació que posa en escac les autoritats espanyoles. L'únic barem que es mostra optimista és el saldo positiu d'altes enfront del d'ingressos.

 

Tot i això, la tercera onada continua recaient sobre els mateixos protagonistes que van salvar la ciutadania en les prèvies: els sanitaris. Així ho mostren les dades que recullen la incidència hospitalària. I a més, la decisió que Pedro Sánchez deixés en mans de les demarcacions territorials la gestió de la desescalada no sembla convèncer del tot el seu equip, que plantejarà recuperar algunes atribucions determinades durant l'estat d'alarma.

 

Ja fa diverses setmanes que algunes autonomies reclamen recórrer als confinaments domiciliaris, com ja passa en altres països europeus i sota les recomanacions de la majoria d'experts en la matèria. Amb totes les cartes sobre la taula, el comitè sanitari espanyol dirigit per Carolina Darias i Miquel Iceta es planteja un confinament domiciliari de curta durada, potser d'entre dues a tres setmanes.

 

Diferents idees en diferents territoris

Des d'un primer moment les comunitats autònomes van plantejar la possibilitat del confinament domiciliari, mesura que el govern espanyol no volia aplicar per les conseqüències traumàtiques que suposa en l'economia del país. Davant la negativa de l'Executiu central, les demarcacions territorials van sol·licitar un avançament en el toc de queda, motiu que va portar el govern de Sánchez a mostrar de nou la seva fermesa per mantenir unes regles comunes per a tots els territoris.

 

Des de la delegació sanitària s'ha vist necessari marcar un retard a l'hora d'executar el Pla de Vacunació, a causa del retard en la recepció de les dosis, una garrotada important a la intenció inicial del govern espanyol. En l'actualitat, l'objectiu principal és garantir la segona injecció a tots aquells ciutadans que ja hagin rebut la primera, per poder després procedir al següent grup de risc.

 

La ministra de Sanitat, Carolina Arias, ha volgut pronunciar-se davant la diferència de postures entre les farmacèutiques i la Unió Europea, i recomana als territoris no iniciar processos de prevenció sobre nous pacients. A més, augura que la situació espanyola serà complicada durant les pròximes setmanes.