Catalunya Diari

2 professionals sanitaris d'Igualada es troben en estat greu

Més de 300 treballadors del centre estan confinats a casa seva

Façana de l'Hospital d'Igualada el 13 de març de 2020.
L'Hospital d'Igualada, en una imatge d'arxiu. | ACN

«La situació a l'Hospital d'Igualada és molt dura». Així s'ha expressat un dels doctors del centre, Joan Miquel Carbonell, en una entrevista a Ràdio Igualada aquest dimecres al matí. En total, al centre hi ha 76 ingressats amb coronavirus confirmat i tres d'ells són professionals sanitaris, dos dels quals, segons ha confirmat l'hospital a l'ACN, estan en estat greu i es troben a l'UCI amb ajuda respiratòria.

El centre té 300 professionals confinats a casa seva per haver estat en contacte amb casos de coronavirus i 67 d'ells estan malalts. Després de la crida del centre per demanar sanitaris voluntaris, aquesta setmana han entrat a treballar vuit nous professionals, però que no hi poden anar cada dia, ja que treballen a altres llocs.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

La previsió és que la xifra de persones infectades per coronavirus augmenti

El cap assistencial de l'Hospital d'Igualada, Joan Miquel Carbonell, ha explicat que la seva previsió és que la xifra de persones infectades per coronavirus augmenti en els dies vinents. «No tenim ni idea de la velocitat amb què això passarà», ha lamentat. Per compensar la situació de falta de personal al centre amb més de 300 sanitaris confinats a casa, des de dilluns ja han arribat vuit professionals nous. El procés de selecció i encaix dels horaris dels professionals externs al centre no és fàcil, perquè la majoria té altres ocupacions a altres hospitals. De moment aquest nombre és «insuficient» perquè l'hospital pugui funcionar a ple rendiment. Malgrat la situació, Carbonell ha agraït l'allau de persones que s'han ofert per anar a treballar a Igualada, més de 450.

L'hospital funciona «a mig gas». Carbonell ha explicat que hi ha alguna planta d'hospitalització tancada, però Urgències funciona amb normalitat, com també ho fan les àrees de pediatria, adults i gestants. Les consultes externes s'han tancat i només es mantenen aquelles que són «imprescindibles", com les que atenen els malalts oncològics. Pel que fa als malalts d'hemodiàlisi, s'està atenent al 80% dels pacients habituals. L'altre 20% s'ha pogut derivar a altres centres. Sobre la UCI de l'hospital, el doctor ha explicat que en aquests moments, de la desena de llits, n'hi ha vuit amb pacients. Carbonell ha pronosticat que aquest dimecres s'arribarà als deu i espera que aquesta mateixa setmana es pugui fer una ampliació de llits.

El pla de contingència de l'hospital per superar una situació es va veure superat

El doctor ha explicat que el pla de contingència de l'hospital per superar una situació tipus d'epidèmia es va veure superat des del primer moment. Dilluns 9 de març es va activar la primera fase del pla, dimarts la segona i dimecres ja es va posar en marxa la tercera, amb el tancament de les consultes externes, els quiròfans i la reducció al màxim dels acompanyants. «Aquest pla normalment es dissenya per aplicar-lo en 15 o 20 dies, i en aquesta ocasió es va aplicar en només tres», ha assenyalat. Un dels factors que també van contribuir a l'acceleració va ser el fet que hi hagi tants professionals confinats a casa seva.

Sobre la posada en marxa d'un eventual hospital en campanya, Carbonell no ha concretat quan es podria necessitar i si finalment s'arribarà a fer servir. «Però totes les mesures que es puguin posar a disposició seran ben rebudes», ha destacat.

Esperen recuperar l'activitat a poc a poc

El doctor espera que en el moment en què els 300 sanitaris es puguin anar reincorporant als seus llocs de treball, l'hospital també anirà recuperant la seva activitat. Durant l'entrevista, Carbonell ha dedicat unes paraules a la importància d'altres professions que no són ni metges ni infermers i que contribueixen perquè tot l'engranatge de l'hospital funcioni, com les persones que s'encarreguen de la neteja o els auxiliars administratius. «Som molt conscients de la importància que té la seva feina perquè tot funcioni bé», ha assenyalat.

Carbonell també ha agraït les diferents mostres de suport que els igualadins estan fent arribar als professionals del centre. «Estem treballant en unes condicions molt dures i qualsevol somriure, o qualsevol reconeixement, pels nostres professionals, és fantàstic», ha destacat. Per sobre d'això, ha insistit en el fet que es faci cas a les recomanacions de les autoritats per arribar a «controlar» l'epidèmia.


Comentaris

envia el comentari