Catalunya Diari

Uns advocats catalans proposen una llei per desallotjar okupes en 48 hores

És una proposta del Col·legi d'Advocats de Barcelona a proposta de la secció de Mataró

Captura del vídeo on ocupen un pis de Nou Barris
Barcelona i Mataró són dues de les ciutats catalanes amb més problemes d'ocupacions | Twitter

La Comissió de Normativa del Col·legi d'Advocats de Barcelona (ICAB), a proposta de la secció de Mataró, proposa que si en les primeres 48 hores d'una ocupació il·legítima l'okupa no acredita la titularitat de l'immoble, la desocupació ha de ser immediata i facilitada per l'adopció d'una mesura cautelar urgent per part d'un jutge. Els advocats han creat aquesta proposta de modificació de legislatura amb l'objectiu de donar solució al fenomen de les ocupacions d'habitatges, que titllen de «problemàtica creixent» a Catalunya. 

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

La proposta, tal com indica El Periódico, pretén l'actuació de mesures cautelars de desallotjament a l'inici del procés penal, perquè el propietari no hagi d'esperar al final del procés judicial per recuperar el seu immoble. Per aquest motiu, el membre de la comissió normativa, Jorge Navarro, ha explicat que s'ha d'oferir una eina concreta als jutges que impedeixi diferents interpretacions de l'aplicació de la llei.

Segons els advocats, la solució passa per «l'ampliació de les facultats de la policia perquè actuïn sense la preceptiva autorització judicial. El límit de 48 hores per actuar és una llegenda», assenyala l'exdegà del Col·legi d'Advocats de Mataró, Julio J. Naveira, vocal de la Comissió de Normativa. «La tècnica processal actualment no funciona. Les màfies són més ràpides i eficients que la mateixa Justícia», explica Maria Pastor, degana del Col·legi d'Advocats de Mataró.

El perfil dels okupes ha canviat

Moreno assegura que el perfil dels okupes ha canviat i que «apareixen xarxes dedicades a la venda de cases a persones vulnerables. Són xarxes que formen persones individuals interconnectades». Per aquest motiu, lamenta que la situació «provoca problemes de convivència i degradació de l'espai públic». Barcelona i Mataró són alguns dels municipis de Catalunya amb més problemes d'ocupacions. Davant d'aquesta situació el Col·legi d'Advocats de Barcelona ha decidit prendre mesures al respecte.

Finalment, Navarro permet incrementar la seguretat jurídica «buscant la immediatesa en recuperar la possessió i protegir a la víctima com a persona que ha estat estafada, pels grups criminals». Ara, caldrà veure si la mesura tira endavant i es pot posar una solució al problema de les ocupacions d'habitatges.


Comentaris

envia el comentari