Catalunya Diari

Les quatre seqüeles que pateixen les persones que han superat el coronavirus

Aquests són el cansament extrem, l'absència de son, l'alopècia i les ganes de plorar

Professionals sanitaris treballant per lluitar contra el coronavirus.
Un 30% dels pacients ja recuperats de coronavirus mostren encara algun símptoma respiratori com tos o sensació de manca d'aire. | CatalunyaDiari

Les seqüeles que deixa el coronavirus es poden perllongar al llarg del temps. Moltes persones que han aconseguit superar la malaltia en pateixen les seves conseqüències, fins i a mesos després d'haver patit la Covid-19. En aquest sentit, els serveis sanitaris han detectat quatre símptomes freqüents en els pacients que han passat la malaltia.

«No es troben al cent per cent i no tots, però en un 40% dels casos es presenten seqüeles, encara que hagin passat més de dos mesos des que han rebut l'alta», explica Chus Domínguez Santalla, metgessa internista del Complex Hospitalari Universitari de Santiago i especialista en malalties infeccioses.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

Els quatre símptomes postcoronavirus

El fet que més ha cridat l'atenció dels experts és que aquestes seqüeles les presenten malalts de diferents edats i graus de complicació. És a dir, s'han detectat tant en persones joves que van cursar la malaltia de forma moderada o persones grans que van requerir ingrés a l'UCI.

Aquestes conseqüències que deixa el coronavirus són el cansament extrem, l'absència de son, l'alopècia i les ganes de plorar. Tot i això, també poden aparèixer seqüeles comunes com poden ser l'amiotròfia o debilitat muscular, en aquelles persones que van romandre en cures intensives, o la fatiga.

La doctora Domínguez ha explicat que un 30% dels pacients ja curats mostren encara algun símptoma respiratori com tos o sensació de manca d'aire. Tot i que les radiografies apareixen normals, les molèsties continuen i els experts intenten esbrinar si seran seqüeles temporals o cròniques.

Problemes emocionals després de patir el coronavirus

Segons la doctora Chus Domínguez, l'aspecte emocional és un dels més difícils d'avaluar i controlar. L'estrès i la sensibilitat generada després de cursar la malaltia poden ser els causants de problemes com la falta de son, l'alopècia o la tendència a plorar.

«Molts tenen trastorns de la son i estan fràgils emocionalment. Tot i que no sé quin percentatge d'això és a causa de la situació que hem viscut tots amb el confinament, a la qual cal sumar-li el fet d'estar ingressats en un hospital durant setmanes, sols en una habitació, i amb dificultat per comunicar-se», assenyalava la doctora.

En el cas de l'alopècia, passa el mateix. L'especialista no creu que sigui directament un efecte del SARS-CoV-2 i sí una conseqüència de l'estrès a què han estat sotmesos els pacients.


Comentaris

envia el comentari