Catalunya Diari

Què es podrà fer a Catalunya a partir de dilluns?

El Procicat ha aprovat l'aixecament del confinament comarcal i des del 26 d'abril la mobilitat serà lliure per tot Catalunya

Aquest dijous el Procicat ha aprovat la flexibilització de diverses restriccions anti-Covid que entraran en vigor el 26 d'abril. Així, a partir del pròxim dilluns decau el confinament comarcal i es permetrà la lliure circulació per Catalunya. Entre altres mesures que s'han aprovat, els estudiants de batxillerat i formació professional retornaran a les aules i la restauració dels centres comercials podrà reobrir en el mateix horari que la resta, fins a les 17 hores.

Així mateix, s'amplien els aforaments en activitats religioses i esportives, passant del 30 al 50%. El comerç ja no tindrà limitació d’espai, tot i quedar-se en l'aforament del 30%, i podran obrir els espais infantils lúdics amb aquest mateix aforament, però sense restauració. En principi, aquestes mesures estaran vigents fins al pròxim 2 de maig.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

Mobilitat

A partir del pròxim dilluns, la mobilitat serà lliure a tot el territori de Catalunya, quedant restringida l’entrada i sortida de la comunitat autònoma sense motiu justificat. En aquest sentit, es manté vigent el toc de queda, entre les deu de la nit i les sis del matí.

Activitats socials

Es manté la limitació de sis persones en trobades socials llevat que es tracti de convivents. En aquest sentit, a partir de dilluns decau la limitació de bombolles en les reunions i trobades. Quan aquestes tinguin lloc en espais tancat, incloent-hi els domicilis particulars, es recomana que es restringeixin tant com sigui possible i es limitin a visites a persones amb dependència o en situació de vulnerabilitat i que siguin sempre de la mateixa bombolla de convivència.

Empreses

El Govern recomana el teletreball a totes les empreses, excepte quan no sigui possible. En aquest àmbit, es manté la suspensió de congressos, convencions, fires i activitats assimilables.

Hostaleria

Els establiments d'hostaleria —bars i restaurants— mantenen l'horari continuat d'atenció al públic entre les 7.30 h i les 17 h, podent oferir menjar per emportar fins a les 22 hores i el servei a domicili fins a les 23 hores. Les terrasses estan obertes sense limitació d'espai ni aforament, amb una limitació de quatre comensals per taula o agrupacions de taula, excepte que siguin membres de la mateixa bombolla. Les taules hauran de mantenir una distància mínima senyalitzada de dos metres.

En els espais interiors, es manté l'obertura amb un 30% de l'aforament, amb bona ventilació natural o forçada i amb una distància mínima de dos metres entre comensals de taules o agrupacions de taules diferents. Les taules o agrupacions de taules tenen una limitació de quatre comensals, excepte que siguin membres de la mateixa bombolla.

La gran novetat en aquest àmbit és la reobertura dels bars i restaurants que estan ubicats en interiors de centres comercials, que podran obrir en el mateix horari que la resta d'establiments.

Activitats culturals

En l'àmbit de la cultura, es mantenen oberts els cinemes, teatres, circs, auditoris i sales de concerts, amb un 50% de l’aforament i un màxim de 500 persones, o de 1.000 si la ventilació és reforçada. També estan oberts museus, biblioteques i sales d’exposició al 50% de l’aforament.

Les activitats de cultura popular i tradicional, les gales, cerimònies d’entrega de premis i festivals es poden amb els assistents asseguts i amb les mateixes limitacions d’aforament i les recomanacions de ventilació que els cinemes, teatres, circs, auditoris i sales de concerts.

Comerç i centres comercials

S'elimina la limitació de superfície en tots els establiments, però es manté 30% de l’aforament en petit comerç, establiments i centres comercials (inclosa la restauració fins a les 17:00 h) i mercats no sedentaris, que també podran obrir els caps de setmana independentment de la seva activitat.

Esport

L'aforament en les instal·lacions i equipaments esportius d’interior i exterior passa del 30% al 50%. En espais sense ventilació i amb qualitat de l’aire reforçada es manté limitació a sis persones i l'ús de mascareta en activitats grupals. Es permet l’ús de vestidors.

Les competicions estan permeses en les categories internacionals, professionals, estatals i competicions que hi donen accés, a més de les lligues regulars de qualsevol edat. En aquestes competicions, menys les de bàsquet i futbol professional, està permesa la presència de públic amb la limitació del 50% d’assistents sempre amb seient preassignat.

Activitats recreatives

En equipaments cívics estan permeses les activitats a l’aire lliure de tipus físic o d’entrenament de la memòria per a majors de 60 anys en grups d’un màxim de sis persones. Els parcs infantils es mantenen oberts fins a les 20 hores, mentre que els espais infantils lúdics d’interior amb un aforament del 30% i sense restauració.

Els salons de jocs, casinos i sales de bingo poden obrir —sense serveis de bar i restaurant— amb limitació de l’aforament del 30%, amb un màxim de 100 persones, garantint la ventilació mínima. Si tenen sistemes de ventilació reforçada segons la normativa, el màxim s’amplia a 250 persones (dins el 30% de limitació de l’aforament). Els clients han d’ubicar-se en grups de màxim sis persones i una separació de dos metres entre diferents grups.

Universitats i escoles

En l'àmbit universitari, en les activitats teòriques presencials es podrà considerar l’augment de la presencialitat simultània restringida fins a un màxim del 30% de l’alumnat de cada universitat. En ensenyaments de règim general reglats, incloses escoles de música i dansa autoritzades, es manté la reducció de l'activitat presencial. En batxillerat, cicles formatius, ESO, primària i infantil hi haurà presencialitat plena.

Estan permeses les activitats extraescolars, de lleure i esportives des de cicle infantil fins a batxillerat i cicles formatius que es realitzin dins o fora dels centres educatius amb un màxim de sis persones, a excepció de les que preservin el grup bombolla. Així mateix estan permesos els desplaçaments i les sortides del centre escolar amb pernoctació sempre que no trenquin el grup bombolla.


Comentaris

envia el comentari