Queixes a les xarxes per la vacunació de joves a Catalunya abans que a gent gran

Queixes a les xarxes per la vacunació de joves a Catalunya abans que a gent gran

Usuari de xarxes socials mostren el seu descontentament pel procés de vacunació. | Europa Press

 

El procés de vacunació a Catalunya està aixecant una onada de queixes en les xarxes socials de persones que veuen com els seus pares o avis, majors de 60 anys i amb patologies prèvies, no estan rebent la vacuna, mentre que joves sans que no estan en contacte amb malalts sí que l'estan rebent, ja que pertanyen a col·lectius essencials. En aquest sentit, cal recordar que s'ha començat a vacunar a policies, agents rurals, docents, podòlegs, fisioterapeutes, farmacèutics i altres professions considerades essencials, entre les quals no han entrat les caixeres dels supermercats o comerciants de mercats exposats al públic.

 

 

També la setmana passada van començar a vacunar a persones majors de 80 anys que no viuen en residències. Això ha provocat que, per exemple, s'hagi vacunat ja a joves menors de 30 anys, entre ells a administratius que treballen en centres sanitaris sense contacte directe amb pacients, agents rurals que treballen a l'aire lliure o docents joves sense cap malaltia.

 

«Em costa creure la poca prioritat que s'està donant als majors de 80 anys fora de les residències. Policies i docents de 30 i 40 anys rebent la vacuna abans que els meus avis amb diversos factors de risc? De debò? Fa dies que ho penso i sincerament no té sentit», ha manifestat l'estudiant de la UPF Gerard Giménez. «Una altra població que estem abandonats som els malalts de risc, jo només em podré vacunar amb Pfizer o Moderna, però com que soc jove, tinc 47 anys, estic al final de la llista. La meva pregunta és: Arribaré a vacunar-me abans d'agafar el virus? Estic tancada a casa, però no visc sola, acabaré malament», ha lamentat Chelo Mateu.

 

[predef]telegram-lleidadiari-492[/predef]

 

Salut diu que els majors de 80 anys ja estan rebent citacions dels CAP

La professora i investigadora de la Universitat de Barcelona, Gemma Marfany, també ha explicat a les xarxes socials que el seu pare, que té 98 anys, no està en una residència i s'estranya que «ara tothom es vacuna i ja es programa a gent entre 45 i 55 anys», preguntant-se, alhora, «Quan es vacunarà les persones majors de 90 anys que tant ens fan patir per la seva fragilitat? Al CAP em diuen que encara no toca».

 

 

En aquest sentit, Salut ha explicat que els majors de 80 anys que no viuen en residències ja estan rebent la notificació dels seus ambulatoris per a vacunar-se amb Pfizer o Moderna i que el fet que la d'AstraZeneca només es pugui administrar a menors de 55 anys condiciona que s'hagi començat a vacunar a col·lectius més joves, sempre dins dels considerats essencials.

 

Nombroses queixes a les xarxes socials

«Els menors de 55 anys poden rebre la vacuna d'AstraZeneca. I com més vacunats millor. Jo rebré la vacuna abans que els meus pares, que estan en la franja de 70 a 80 anys. És trist no poder fer res, depèn de les quantitats de cada vacuna», ha dit a la xarxa social Twitter l'Ester, una docent de Sant Cugat del Vallès. Montserrat Baulenas també denúncia que «el pare i la mare tenen 97 i 95 anys i tampoc sabem res ni rebem cap resposta». Una situació que es repeteix en el cas de la Meritxell Ventura, que explica que el seu pare té 81 anys i viu al barri de Sant Antoni de Barcelona, però que el CAP encara no els ha citat.

 

 

El perfil de Twitter Corona-Dades, que ofereix dades epidemiològiques de la pandèmia i és un dels més seguits a Catalunya, amb 47.400 seguidors, també ha publicat el cas d'una mestra de 40 anys que ha estat citada per a ser vacunada avui i que no té cap patologia. «El pare i la mare de la mestra superen els 70 anys, amb patologies prèvies, i la data aproximada de vacunació és ????. Costa entendre aquest criteri. Molt», diu el tuit publicat al perfil.

 

Gerard Giménez conclou que «el que més frustració em genera és saber que s'ha administrat Pfizer a tanta gent jove, fins i tot quan tenen menys risc que qualsevol caixer de supermercat o taxista, simplement pel fet d'estar mínimament relacionats amb el sector de la sanitat».