Catalunya Diari

El Govern recomana ser menys de 10 a taula: «Que es pugui fer no vol dir que s'hagi de fer»

Miquel Sàmper demana no exhaurir el confinament nocturn fins a la una de la matinada ni tampoc fer reunions de 10 persones, si no és necessari

El vicepresident Pere Aragonès i la consellera de Presidència, Meritxell Budó, en una roda de premsa amb mascareta
El Govern català recomana no anar al límit amb les recomanacions per aquest Nadal a Catalunya | CatalunyaDiari

El conseller d'Interior de la Generalitat de Catalunya, Miquel Sàmper, ha demanat no exhaurir aquest Nadal el confinament nocturn fins a la una de la matinada ni tampoc fer reunions de 10 persones, si no és necessari. «Que es pugui fer no vol dir que s'hagi de fer», ha exposat en la roda de premsa d'aquest dijous. També ha dit que no és l'any de les sobretaules. «Potser en comptes de relaxar-nos davant dels torrons, els cafès i els licors, podem sortir a fer un passeig i deixar les finestres obertes a casa, perquè hi hagi ventilació», ha recomanat. Ha destacat que el confinament de la Cerdanya i el Ripollès s'està duent a terme amb un «compliment exemplar, amb només una denúncia interposada». «La complexitat per arribar a la immunitat de grup requereix que tots siguem capaços d’aportar el nostre granet de sorra», ha afegit Sàmper.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

El subdirector de Protecció Civil, Sergio Delgado, s'ha pronunciat en el mateix sentit que el conseller, pel que fa a la responsabilitat a l'hora d'interpretar la normativa, amb unes altres paraules: «La normativa preveu una situació de màxims però demanem que tothom intenti anar a una situació de mínims». El conseller ha recordat que la mobilitat d'aquest dijous s'ha de justificar amb una declaració d'autoresponsabilitat on s'ha d'especificar que es van a veure els familiars.


Cau el trànsit al Túnel del Cadí

Abans del tancament perimetral de la Cerdanya i el Ripollès, dimarts passat, hi va haver un 8% més de trànsit en sentit nord que la setmana passada. Aquesta tendència es va veure «dràsticament tallada» el dimecres 23 ja amb el tancament en vigor en sentit nord, ha dit Sàmper. En concret, el trànsit en direcció a aquestes comarques ha caigut un 48,69% fins a les 18 hores i un 46,56% a les 00 hores respecte de la setmana anterior.

En canvi la mobilitat a l'àrea metropolitana de Barcelona es manté estable, ha afirmat el conseller. «No sembla que en general el confinament de la Cerdanya i el Ripollès hi hagi tingut un gran efecte», ha afegit. En canvi, ha explicat que al Túnel del Cadí hi havia més trànsit de la setmana passada fins que el confinament «ho ha tallat d'arrel». En concret, de la passada mitjanit a les 10 hores del matí d'aquest dijous hi ha hagut una disminució del 61% del trànsit respecte al passat dijous 17 desembre.
 

Les cavalcades més atípiques: seran estàtiques

Delgado ha explicat fa setmanes que reben peticions per adaptar les cavalcades de Reis i altres activitats de cultura popular. «El criteri és molt clar, no hi poden haver les cavalcades amb la rua habitual», ha dit. «Les cavalcades i altres activitats han de ser sense contacte, estàtiques, perimetrades i garantint que no hi hagi aglomeracions», ha afegit. En auqest sentit, el municipi de Tàrrega ja ha avançat que enguany prepara una Cavalcada de Reis estàtica.

Pel que fa a la celebració d'aquestes activitats en municipis petits, si bé ha reconegut que hi assisteixen menys persones, ha considerat que «percentualment és igual o més elevat" el risc d'interacció social que pot suposar contagis de coronavirus. «Com a societat no ens ho podem permetre», ha afirmat. Ha conclòs que «és necessari fer aquest sacrifici».


Comentaris

envia el comentari