Catalunya Diari

Temperatures d'estiu superiors a 30ºC durant la primavera a Catalunya

Barcelona registra 24 nits tropicals entre març i juny, i supera màxims com a mínim des del 1995

Estacions meteorològiques d'arreu de Catalunya han registrat rècords de calor durant la primavera. Les dades del Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat) revelen que el número de dies entre el 21 de març i el 20 de juny en què s'han superat els 30ºC ha estat superior a cap registre anterior a municipis com ara Lleida, a la comarca del Segrià, en 35 ocasions, o a Artés, a la comarca del Bages, 34 vegades.

 

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

 

Les jornades considerades com a 'dies d'estiu' perquè la temperatura mitjana ha superat els 25ºC també han arribat a xifres rècord, amb marques com les 10 de l'Aldea, a la comarca del Baix Ebre o les 8 de Rellinars, a la comarca del Vallès Occidental. D'altra banda, Barcelona ha registrat 24 nits tropicals durant la primavera, i ha superat màxims com a mínim des del 1995. Un total de 15 de les 17 estacions meteorològiques automàtiques representatives de tota la geografia del país que s'han analitzat han trencat registres històrics des de l'inici de la sèrie històrica, que varia en cada cas però oscil·la en la gran majoria dels casos entre els anys 1995 i 2006. En 14 d'elles, hi ha hagut més dies amb pics de temperatura superiors als 30ºC que en cap altra primavera anterior.

 

 

40ºC en primavera, mai registrats abans a Lleida

En el cas de Lleida, amb dades de diverses estacions que es remunten al 1998, mai s'havien superat les 30 jornades amb els termòmetres tan enfilats, però durant la primavera del 2022 s'ha arribat als 35 dies. A més, s'ha superat la temperatura màxima històrica en aquesta estació de l'any, amb els 41,9ºC del 16 de juny. A municipis com ara Artés, amb dades des del 2006, es dona la mateixa circumstància, amb 33 dies sobrepassant els 30ºC i superant el màxim històric primaveral, amb els 40,9ºC el mateix dia.

 

A Vielha, a la comarca de la Vall d'Aran s'han superat els 30ºC en 12 ocasions, el doble que la marca més alta fins aquest any. I, des de l'inici dels registres el 1996, mai s'havia arribat als 34,8ºC del 18 de juny passat. La mateixa tendència es repeteix a altres punts del Pirineu, ja que a La Seu d'Urgell, a la comarca de l'Alt Urgell ha pujat el termòmetre per sobre dels 30ºC 24 dies, amb una punta de 38ºC.

 

 

Els dies d'estiu en primavera, cada vegada més freqüents

El número de 'dies d'estiu', és a dir, les jornades en què la temperatura mitjana queda per sobre dels 25ºC, també han estat de rècord aquesta primavera en 11 de les 17 estacions analitzades. Al barri del Raval de Barcelona ha succeït en 12 ocasions, de les quals en una es va passar de 30ºC de mitjana. A l'Observatori Fabra, també de la capital catalana, s'han detectat 10 'dies d'estiu', més que cap altre any des de, com a mínim, 1995.

 

A Vielha van tenir el seu primer 'dia d'estiu' primavera des de com a mínim fa 26 anys el 18 de juny d'aquest any, i a Lleida, en 13 ocasions, també van superar el rècord anterior, que datava del 2017. Mai s'havia arribat a una temperatura mitjana per sobre dels 29ºC, però el 15 de juny la xifra es va enfilar als 30,6ºC. Sant Pere de Ribes i Rellinars també trenquen sostres, amb 8 dies d'estiu abans del solstici, així com l'Aldea (10), Cardona (6) i La Seu d'Urgell (2).

 

 


Comentaris

envia el comentari