Catalunya Diari

C’s vol limitar per llei el català a les aules a un màxim de 40% d’hores lectives

La formació ha presentat una reforma de la Llei d’Educació de Catalunya perquè l’ensenyament sigui trilingüe

Sonia Sierra, diputada de C's
C's ha presentat una reforma de la Llei d'Educació per limitar les hores lectives del català | Europa Press

La proposició de llei de C’s de garantia de l'ensenyament efectivament trilingüe, amb la qual la formació vol reformar la Llei d'Educació de Catalunya (LEC), estableix que les classes s'imparteixin en català, castellà i anglès en «un percentatge d'ús no inferior al 25% i no superior al 40% del total d'hores lectives», segons el text consultat.

Això suposaria que almenys una de cada quatre hores es desenvolupin en espanyol i que el català, llengua vehicular en l'actualitat, no pugui ser la llengua en la qual s'ensenyi en més del 40% del total. L'articulat també vol donar llibertat als alumnes perquè puguin utilitzar material didàctic i llibres de text «en qualsevol de les llengües d'aprenentatge, excepte en el cas de les matèries de llengua i literatura», que s'impartiran en l'idioma respectiu.

Ensenyament trilingüe efectiu

D’aquesta manera C’s busca que es garanteixi el ple domini de les tres llengües en finalitzar l'escolarització obligatòria –equivalent al nivell C1 en el cas de l'anglès– i «el dret a rebre efectivament l'ensenyament en aquestes llengües vehiculars en tots els nivells educatius». En el cas de l'aranès, determina que tampoc ha de tenir una presència inferior al 25% als centres de la Vall d'Aran, Lleida, on es parla aquesta variant de l'occità, perquè els alumnes finalitzin la seva escolarització «amb un ple coneixement de la llengua».

La diputada taronja Sonia Sierra va anunciar al novembre que el seu grup presentaria la reforma de la Llei al Parlament, però fonts de C’s han explicat que «per qüestions tècniques» no s'ha registrat fins recentment a la Càmera, i ja ha estat tramitada per la Taula.

Aquesta modificació també pretén establir que el català i el castellà són «les llengües de l'Administració educativa de Catalunya» i que els centres expediten la documentació acadèmica en ambdues llengües de forma obligatòria. Així mateix, crida a la Conselleria a garantir «el dret dels ciutadans a rebre efectivament l'ensenyament en les llengües cooficials de Catalunya» i que els centres publiquin els seus projectes lingüístics.


Comentaris

envia el comentari