Catalunya Diari

El rei diu que: «Espanya no pot ser d'uns contra altres. Ha de ser de tots»

També diu que té una vocació respectuosa amb la diversitat territorial

El rei Felip VI ha defensat a la sessió solemne d'obertura de la XIV legislatura de les Corts que «Espanya no pot ser d'uns contra altres» sinó que «ha de ser de tots i per a tots».

El monarca ha destacat que hi ha una «nova realitat», amb el Congrés més fragmentat de la història de la democràcia, i ha fet una crida a «pactar i acordar». «La diversitat d'idees i opinions va unida al comú respecte als nostres valors constitucionals", ha dit aquest dilluns al seu discurs a l'hemicicle de la cambra baixa.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

El monarca ha reivindicat la Constitució

i ha assegurat que serveix de base per a l'entesa. «Una Constitució que va néixer del diàleg i l'acord, i també per al diàleg i l'acord» i que té una vocació «integradora i incloent a l'hora que respectuosa» amb la «pluralitat i diversitat territorial», ha afirmat. El monarca ha estat rebut amb aplaudiments a l'hemicicle.

Els ministres d'Unides Podem (Pablo Iglesias, Irene Montero, Alberto Garzón, Yolanda Díaz i Manuel Castells) han aplaudit el rei a la seva entrada a l'hemicicle mentre que els diputats de la formació lila l'han rebut drets però sense aplaudir. A l'acte no hi han assistit els diputats d'ERC, JxCat, EH Bildu, la CUP i el BNG.

Els partits independentistes planten Felip VI a l'obertura de les Corts

«La monarquia espanyola i el seu màxim exponent, el rei d'Espanya, no ens representa», han afirmat els diputatsGabriel Rufián (ERC), Laura Borràs (JxCat), Mireia Vehí (CUP), Oskar Matute (EH Bildu) i Nestor Rego (BNG). El manifest, amb el títol 'No tenim rei. Democràcia, llibertat, repúbliques', afirma que el monarca «és una institució anacrònica hereva del franquisme que se sustenta en l'objectiu de mantenir i imposar la unitat d'Espanya i les seves lleis, negant així els drets civils, polítics i nacionals» de Catalunya, Euskadi i Galícia.

També et poden interessar...


Comentaris

envia el comentari