Salut arrenca l’estratègia de vacunació contra la covid amb vehicles mòbils

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha encapçalat aquesta setmana la presentació de l'estratègia de vacunació amb punts mòbils que durà a terme Salut a partir de demà gràcies a autobusos del Banc de Sang i Teixits (BST) i a 'motorhomes' de la companyia automobilística SEAT.

 

Acompanyat per la secretària de Salut Pública, Carme Cabezas, per la directora de Salut, Seguretat i Emergències de SEAT S.A., Patrícia Such, i pel director general del Banc de Sang i Teixits de Catalunya, Simó Schwartz, Argimon ha conegut de primera mà alguns d'aquests vehicles, instal·lats davant de l'Arc de Triomf de Barcelona.

 

[predef]nou-whatsapp-lleidadiari-646[/predef]

 

Segons ha explicat Argimon, l'objectiu de l'estratègia és accelerar la vacunació des d'un vessant molt més comunitària, entre la població dels barris on s'hi instal·lin, oberta a persones majors de 40 anys i, especialment, a persones en situació de vulnerabilitat que tinguin dificultats –idiomàtiques o de bretxa digital, per exemple- per accedir als punts existents habituals.

Salut arrenca l’estratègia de vacunació contra la covid amb vehicles mòbils

Salut arrenca l'estratègia de vacunació contra la COVID-19 amb vehicles mòbils | LleidaDiari.cat

 

Incentivar i facilitar la vacunació a punts concrets del territori

També servirà per incentivar i facilitar la vacunació a punts concrets del territori on calgui augmentar els índexs de cobertura. En concret, la iniciativa s'engega demà a punts concrets de tres zones: Barcelona ciutat, la regió metropolitana nord i Terres de l'Ebre.

 

Actualment, el 40% de la població vacunable a Catalunya té la pauta completa; les persones que estan ingressant a les UCI's tenen entre 40 i 69 anys i, o bé no estan vacunades o només tenen una dosi. De fet, segons el conseller, hi ha dues franges encara vulnerables: la de 60 a 69 anys –que no tenen segona dosi i que, per això tenen menys protecció contra el virus- i la de 40 a 49 anys, que tenen una taxa de cobertura menor que altres grups.

 

«Per tant, és important arribar com més aviat millor a tothom, també a les persones més vulnerables, a les que encara els costa anar a un punt de vacunació o als CAP», ha emfatitzat Argimon abans de reiterar que aquesta estratègia permetrà també arribar a persones de 40 o menys anys de barris on les taxes de cobertura són millorables, i fer-ho amb l'única dosi de Jansen, amb una immunització més ràpida i suficient contra les variants.

 

«No tenim més mans; la primària ja va molt carregada i també està vacunant als CAP. Per això agraïm aquesta col·laboració, que no es limita només al vehicle, sinó també als professionals», ha reblat Argimon.

 

Necessitem reforços com aquest que presta SEAT, diu la secretària de Salut Pública

Per la seva banda, la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha afegit que, a banda de tenir CAP, hospitals i punts de vacunació, «necessitem reforços com aquest que presta SEAT, per vacunar allà on hi ha cobertures baixes, a persones amb dificultats com ara de barrera idiomàtica, i també amb horaris adaptats». Per a Cabezas, interessa sobretot el grup major de 40 anys, «perquè són les persones que més ingressen ara a les UCI».

 

El director general del Banc de Sang i Teixits de Catalunya, Simó Schwartz, ha destacat que el Banc de Sang sempre ha estat a disposició de la ciutadania per combatre la COVID, amb cribratges massius en el seu moment i ara amb els autobusos de donació de sang habilitats com a punts de vacunació mòbil.

 

També ha recordat que «es pot donar sang estant vacunat i que la donació és imprescindible cada dia per garantir també l'atenció a malalts de Covid als hospitals».

 

Busos i camions

Pel que fa als busos del Banc de Sang i Teixits, un vacunarà en diferents punts de la zona Metropolitana Nord els 15 dies vinents, cada dia de la setmana, mentre que un altre ho farà demà a Terres de l'Ebre. Altres busos ho faran en altres territoris d'arreu de Catalunya, segons les necessitats existents.

 

Cada bus comptarà amb un equip de 2 infermeres, 1 tècnic i dos administratius i tindrà una capacitat d'administrar vacunes a 600 persones de 9h del matí a 20h del vespre. Cada autobús anirà acompanyat de dues carpes exteriors: en una carpa es farà el registre de les persones que es vacunaran, i en l'altra s'esperaran uns minuts després de la vacunació.

 

Pel que fa als 'motor home' de SEAT, són camions que s'utilitzen en les competicions i que s'han adaptat per a ús sanitari. En ells també s'administraran dosis sense cita prèvia, en horari de matí i tarda, els 7 dies a la setmana. El primer començarà a fer-ho demà, i en els dies vinents se n'utilitzaran més.

 

Canviarà d'ubicació en funció de les necessitats

A més del camió, que canviarà d'ubicació en funció de les necessitats, SEAT també posa a disposició el seu personal sanitari, en tant que ja té experiència en l'administració de vacunes contra la COVID-19.

 

La directora de Salut, Seguretat i Emergències de SEAT, Patricia Such, ha afegit que «amb les estadístiques de COVID-19 a l'alça en els darrers dies, aquest és un moment decisiu per frenar l'expansió de la pandèmia. Estem molt emocionats i orgullosos de poder ajudar l'Administració a accelerar el procés amb els nostres recursos».