Catalunya Diari

Salut confirma que s'activarà un pla de vacunació pels temporers de la fruita

Els treballadors de la fruita rebran una monodosis de Janssen a partir del juny, després del grup de 50 a 59 anys

La consellera d'Agricultura, Teresa Jordà, ha qualificat de «molt bona notícia» per al correcte desenvolupament de la campanya de la fruita que els temporers puguin ser vacunats amb la vacuna monodosis de Janssen a partir del juny, després del grup de 50 a 59 anys.

En aquest sentit, Jordà ha recordat que els temporers formen part del col·lectiu de persones «vulnerables» i que el fet que «un dia siguin aquí i l'altre allà» els fa difícils de localitzar per injectar dues dosis. Agricultura fa mesos que treballa amb la delegació del Govern a Lleida i els diferents serveis territorials en com s'ha d'afrontar la campanya agrària i la pandèmia. La reclamació de vacunar temporers havia arribat des del món local i el sector agrícola.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

Pla mitjà on es pot veure el responsable de la fruita dolça d'UP, Bernat Ramon, collint pomes juntament amb dos temporers
Agricultura considera una "bona notícia" per a la campanya agrària la vacunació dels temporers | ACN

La campanya és de «vital importància» per a l'economia del país

Teresa Jordà ha remarcat que la campanya agrària que té lloc, principalment a les terres de Ponent és de «vital importància» per a l'economia del país i d'aquestes comarques. Per aquest motiu, ha afegit que el Govern hi està «concernit» i la setmana passada ja es va abordar el document que preveia la vacunació de col·lectius vulnerables, inclosos els temporers. Segons Jordà, la campanya de vacunacions tindrà en compte doncs, Lleida i el Segrià.

La celebració dels sindicats agraris

ASAJA Lleida celebra la recent decisió del Departament de Salut d'incloure la vacunació dels treballadors de la campanya de la fruita com a col·lectiu prioritari. Des del passat mes d'octubre, l'entitat agrària venia demanant a les autoritats sanitàries que es prengués aquesta decisió per evitar contagis durant la campanya de la fruita on hi ha una elevada mobilitat territorial dels treballadors.

Per aquesta reivindicació, ASAJA ha rebut desqualificacions per part de diferents sectors que suposadament defensen els drets dels treballadors, on se'ns havia arribat a qualificar de «racistes» i «explotadors», quan la realitat és que «l'únic que volem és garantir la salut de totes les persones que participen en la campanya de recollida de la fruita», explica el president d'ASAJA Lleida, Pere Roqué.

Comencen els cribratges preventius a empreses agràries del Segrià

Els cribratges preventius impulsats per Salut destinats a empreses agràries del Segrià van començar la setmana passada. La participació és voluntària i s'hi han inscrit 165 empreses de Lleida i el Baix Segre, entre cooperatives, centrals fruiteres i pagesos, que compten amb uns 3.700 treballadors.

Una de les primeres a participar-hi ha estat Arfon Fruits, d'Aitona, amb 30 treballadors fixos i que durant la campanya de la fruita pot arribar fins al centenar. Iuliana Stoica i Hasna Madhar han estat de les primeres treballadores a fer-se la PCR d'automostra. Han assegurat que és millor fer-se-la un mateix i animen la resta de treballadors i empreses a sumar-s'hi «per treballar més tranquils». «Com més ens fem la prova, millor», coincideixen.


Comentaris

envia el comentari