Catalunya Diari

Salut defensa no avançar al segon tram de desescalada abans del Pont

Insisteix en les trobades de 10 persones i en fer tests als usuaris de residències per passar en família aquests dies

Imatge del secretari de Salut Pública de la Generalitat, Josep Maria Argimon, atenent els mitjans de comunicació a les Franqueses
Argimon diu que es reuniran el cap de setmana per parlar del Nadal i defensa no avançar al segon tram abans del pont | LleidaDiari.cat

El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha explicat que hi haurà reunions aquest cap de setmana per perfilar com serà Nadal a Catalunya. Sobre la taula es manté la proposta de reunions de fins a 10 persones, tot i la proposta de l'Estat de limitar-les a sis, i la possibilitat de flexibilitzar el toc de queda les nits de Nadal i Cap d'Any.

Ha defensat també no avançar el pas al segon tram abans del pont i mantenir-lo en el dia 7 de desembre, que és quan finalitza el primer. «Hem de ser seriosos», ha dit. També ha apostat per fer tests a la sortida i retorn dels usuaris de residències perquè puguin viure aquests dies en família. D'altra banda, ha reconegut que si es poguessin donar més ajuts no s'estaria fent una reobertura.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

Argimon ha afirmat que «més perillós» que fer trobades de 10 persones és encadenar-ne diverses i amb diferents grups bombolla, cosa habitual durant Nadal. Ha insistit que Catalunya manté la es va proposta i que s'acabarà de perfilar aquest cap de setmana. Sobre la taula també hi ha la possibilitat de flexibilitzar «una mica» el toc de queda les nits de Nadal i Cap d'Any, tot i que en línies generals ha afirmat que aquesta mesura continuarà vigent uns «dos o tres mesos» més.

Tota Catalunya passi al mateix temps de tram

El secretari de Salut Pública ha confiat també que tota Catalunya passi al mateix temps de tram i que, per tant, a Nadal hi hagi «mesures homogènies». Ha afegit que això podrà ser així si es mantenen les dades actuals, que indiquen que s'acabarà la setmana amb uns 7.000 casos de dilluns a dilluns. «És la dada que teníem abans de començar aquesta segona onada», ha dit. Ha reconegut, però que les UCI es mantenen al voltant de 500 ingressats i «no baixa al mateix ritme que el nombre de casos».

Argimon ha apuntat que l'objectiu és mantenir la velocitat de propagació dues setmanes més entorn del 0,80 i això permetria baixar a uns 600 casos diaris, una situació que no s'ha produït des de la sortida de la primera onada. «Això permetria un Nadal molt millor», ha manifestat, al mateix temps que ha apuntat que s'ha de mirar «més enllà». I és que el doctor ha explicat que molts professionals li trameten que hi ha por que els Reis «no portin la tercera onada».

En aquest sentit, ha augurat que l'RT pujarà, ja que Nadal és i serà una època de molta interacció, però ha fixat que no pot pujar per sobre de 0,9, ja que si no es tornarà a una situació «de risc». Pel que fa al canvi de trams, ha demanat ser seriosos i complir estrictament els primers 15 dies de mesures tal com estan acordades. «Si hem dit quinze dies són quinze dies, els primers s'han de complir, d'aquí en endavant...», ha manifestat.

Reconeix que amb ajudes, no es faria reobertura

«Si nosaltres poguéssim pagar aquests ajuts penso que no estaríem ni reobrint ni en ocasions anteriors haguéssim fet altres obertures», ha afirmat Argimon. Ho ha dit en relació amb el fet que països del voltant han allargat o endurit els tancaments de sectors com la restauració. «Si preguntem a un restaurador o un petit comerç (de França) si han rebut ajuda li diran que sí, aquí que no, per tant no som un país pobre, però no som un país ric», ha valorat.

Ha afegit que també hi ha un problema de compliment de quarantenes per motius econòmics i socials en certs sectors de la població. Sobre aquesta desescalada, ha reconegut que hi ha incompliments en les terrasses dels bars i ha fet una crida a la responsabilitat individual de cadascú. Tot i això, s'ha mostrat convençut d'un seguiment més alt de les mesures que en altres moments.

Pel que fa als centres comercials, ha confiat que podran obrir però en la segona fase, tal i com estava previst i amb l'aforament limitat. Ha dit que aquest aforament s'ha de poder controlar i a poder ser de forma visual per aquelles persones que hi vagin. «Penso que podran obrir i anirà bé», ha resumit. Pel que fa al sector de l'esquí, ha anunciat que es reunirà amb ell la setmana vinent. Sobre les vacunes, ha confiat que tothom que ho vulgui es pugui vacunar durant el 2021 i ha apuntat que tot i que la previsió és començar a vacunar al gener, l'hivern serà «cru i difícil» pel que fa a la pandèmia.

Insisteix a assegurar el vot de tothom

Sobre el 14-F, ha insistit que el que cal és «assegurar el dret fonamental de tothom», també de les persones infectades i els seus contactes estrets. «El com no ho sé», ha manifestat. D'altra banda, ha dit que mentre es formi un nou govern no té per què haver-hi un canvi de l'equip tècnic que treballa la covid i ha expressat que no té cap intenció de continuar com a secretari de Salut Pública si no hi ha hagut tercera onada i ha començat el pla de vacunació.


Comentaris

envia el comentari