Catalunya Diari

Salut iniciarà la vacunació dels col·lectius essencials la pròxima setmana

La previsió és posar 150.000 dosis diàries en la fase general però desconeix quan hi haurà disponibilitat de dosis

Leocàdia, de la residència Nostra Senyora de Ribera de la Pobla de Segur, rebent la segona dosi de la vacuna de Pfizer contra la Covid-19
Salut preveu que acabar la primera fase del procés de vacunació abans que acabi el mes de març. | Catalunya Diari

El Departament de Salut començarà a vacunar als col·lectius essencials, com policies o sanitaris que no treballen en grans centres, a partir de la setmana que ve. Ho farà a partir de l'arribada prevista per dilluns d'unes 31.700 dosis de la vacuna d'Oxford/AstraZeneca. «Començarem dimecres», ha dit el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon. A més, preveu iniciar la vacunació a persones de molt alt i alt risc a partir de «mitjans o finals de febrer», però no amb el vaccí d'Oxford.

L'objectiu és «simultaniejar» etapes sempre segons la disponibilitat de dosis. Quan s'arribi a la fase de vacunació massiva, la tercera, es preveu arribar a administrar 150.000 dosis diàries, tot i que es desconeix quan es podrà arribar a aquesta fase. La consellera de Salut, Alba Vergés, ha assegurat que Catalunya «està preparada per fer una vacunació massiva» i ha insistit que el factor «limitant» són les dosis que van arribant a Catalunya.

En aquest sentit, ha anunciat que la pròxima setmana està previst que arribin les primeres dosis del vaccí d'Oxford/AstraZeneca, unes 31.700, i això permetrà iniciar la vacunació de personal de col·lectius essencials com bombers, policies, membres de protecció civil o sanitaris que no treballen en grans centres i no estaven inclosos en la primera fase. La setmana següent podrien arribar unes 36.000 i després "inclús es triplicaria", ha dit la consellera però mostrant cautela.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

Les vacunes d'AstraZeneca arribaran aquest dilluns

L'arribada d'aquestes primeres vacunes d'AstraZeneca està prevista per dilluns, però Argimon ha puntualitzat que, si s'acaba complint, s'hauran de fer totes les comprovacions i tràmits i la vacunació començaria dimecres. Entre els col·lectius essencials també es podrien incloure els docents, tot i que no en una primera etapa. La subdirectora general de Promoció de la Salut, Carmen Cabezas, ha explicat que s'està acabant de tancar el perfil d'aquests professionals essencials per a la vacunació.

A curt termini, Salut també preveu començar a vacunar les persones de molt alt i alt risc davant de la Covid-19. En total, 1,8 milions de persones —1,2 de risc alt i 600.000 de molt alt—, que segueixen un patró similar al col·lectiu a què se cita per vacunar contra la grip. Aquestes persones seran també citades i avisades, però en aquests casos no se'ls administrarà la vacuna d'Oxford sinó les altres dues.

Fases de vacunació simultànies

Tant Argimon com Cabezas, han indicat que a partir d'ara i amb la disponibilitat de les tres vacunes l'estratègia passa per «simultaniejar» etapes per anar administrant totes les vacunes disponibles, tenint en compte els diferents perfils d'aquestes. Actualment s'ha vacunat a més del 90% dels residents en primera dosi i al 70% de la segona, així com entre un 60 i un 70% dels sanitaris dels grans centres de salut, principalment públics.

Cabezas ha explicat que la previsió és acabar amb totes les vacunacions a les residències entre la setmana vinent i la següent i també s'acabarà amb la segona dosis entre els sanitaris, per anar avançant en la resta del col·lectiu. Posteriorment, i abans que acabi març, s'aniran vacunant els grans dependents, com aquelles persones amb discapacitat severa que viuen als seus domicilis i dels que falten per vacunar uns 25.000. En aquests casos, es crearan rutes per proximitat per tal de poder subministrar les sis dosis que surten de cada vial. En alguns casos se'ls vacunarà als centres de dia si són usuaris i es poden desplaçar.

Es necessiten cinc milions de dosis per enllestir les fases 1 i 2 del procés de vacunació

La fase dos, que seria la de persones de més risc i la resta de personal sanitari, se simultaniejarà amb la fase 1 —que acaba el 30 de març— i posteriorment començaria la vacunació massiva. Tot i això, Argimon ha incidit que desconeixen quan podrà passar això perquè no se sap quina serà la disponibilitat de vacunes. De fet, ha explicat que per acabar la fase 1 i 2 són necessàries cinc milions de dosis i que ara per ara hi ha compromeses 1.360.000. «No estem ni podem plantejar la fase 3», ha manifestat.

Tot i això, tots tres han insistit que es tracta d'un «repte de país» i que el sistema sanitari es bolcarà per fer una vacunació massiva. Salut calcula que pot arribar a administrar 150.000 dosis diàries i l'estratègia es vehicularà a través dels Centres d'Atenció Primària (CAP), tot i que també es faran servir els 500 espais comunitaris que ja s'han emprat per a la darrera campanya de vacunació contra la grip. A nivell no tan general també es preveu fer servir grans espais, com museus. A més, es recorrerà als serveis de riscos laborals d'empeses en alguns casos.

Vergés ha explicat que l'estratègia està a punt, però que falten les dosis. «Necessitem més vacunes», ha insistit. Per la seva banda, Argimon ha explicat que a partir de la setmana vinent es tindrien unes 112.000 dosis setmanals, però que s'ha d'anar veient segons el que vagi arribant efectivament.


Comentaris

envia el comentari