Catalunya Diari

Salut reactivarà els cribratges poblacionals incorporant els test d'antígens

Ramentol diu que és aviat per parlar d'excepcions al toc de queda la nit de Nadal o Cap d'Any

Pla mitjà del secretari de Salut, Marc Ramentol, en roda de premsa el 30 de setembre del 2020
Salut reactivarà els cribratges poblacionals incorporant els test d'antígens i amb estratègies per sectors | LleidaDiari.cat

El Departament de Salut reactivarà els cribratges poblacionals i ho farà incorporant els tests d'antígens i amb estratègies per sectors. El secretari general de Salut, Marc Ramentol, ha explicat a TV3 que es recuperarà aquesta estratègia un cop s'ha sortit de la segona onada epidèmica, com ja es va fer a l'estiu amb l'objectiu «d'anar a buscar el virus abans que vingui» 

Ha afegit que es faran servir tests d'antígens, tot i que ha mantingut cauteles sobre el seu ús i sempre sense deixar de banda les PCR. A més, ha explicat que s'està en diàleg amb les patronals per tal d'assolir una «estratègia conjunta» i sectoritzada per fer aquests cribratges. Ha afirmat també que és «aviat" per parlar d'excepcions al toc de queda per Nadal o Cap d'Any.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

Ramentol ha defensat que les mesures restrictives que es van posar en marxa a Catalunya han funcionat i que així ho demostren la baixada de casos, de la velocitat de propagació i de la pressió assistencial, tot i que ha reconegut que «ha costat una mica més» que això es notés a les UCI. Així, ha confiat que dilluns s'estarà «en condicions» de començar la reobertura, tot i no complir-se els criteris inicialment previstos pel mateix Govern.

Salut mirarà que l'RT continuï per sota del 0,9

Per tal d'evolucionar de tram o fase, Salut mirarà que l'RT continuï per sota del 0,9 i que els ingressos continuint baixant. Aquesta evolució podria ser diferent segons els territoris, siguin les regions sanitàries o àrees més petites com les comarques o fins i tot municipis. Un cop iniciada aquesta obertura, no ha descartat «petits augments» en la taxa de transmissió d'aquí a 15 dies, però ha afegit que l'important és que es mantingui per sota de l'1. «Podria ser que a mesura que obrim la disminució de l'Rt s'alenteixi, si s'alenteix o creix una mica dependrà de la resposta que tindrem com a ciutadans», ha declarat.

Assegura que es pot parlar de testatge massiu

El secretari de Salut ha afirmat que no tot dependrà del pla de desescalada sinó que es reforçarà el cribratge. Així, ha recordat que s'han comprat 8,5 milions de tests d'antígens i per això ha dit que es pot «parlar de testatge massiu». Ha afegit, però que la qüestió és «com utilitzar-los» i ha reconegut que és possible que en les setmanes vinents aquests tests ampliïn l'aplicabilitat en altres sectors on ara no s'estan aplicant. Ramentol ha afegit, però que el test dona una «foto fixa d'un moment» i ha apuntat que el més important és «poder mantenir una estratègia». En aquest sentit, ha explicat que ja s'ha reforçat amb 400 persones l'Agència de Salut Pública perquè a partir de dilluns puguin reforçar les taques de rastreig.

Sobre el paper de les farmàcies, ha insistit que hi ha qüestions administratives i legals que s'estan acabant d'estudiar per veure quin és el paper que han de tenir sobre els tests. Sobre Nadal, ha apuntat que l'objectiu del pla «no és específicament salvar Nadal sinó que el primer objectiu és que no hi hagi cap altra onada epidèmica». Ha afegit que si aquesta ha de venir, un segon és objectiu és que sigui «el més tard possible" i sense haver de tancar cap sector. Ha reconegut però que el Nadal cau en aquest moment i ha afegit: «Com a objectiu terciari sí, intentarem salvar el Nadal».

Ramentol ha defensat que el pla és el resultat de «moltes visions que venen des de punts de partida diferents» i que el resultat és «el millor equilibri» que s'ha trobat després de debats interns i «nervis» als departaments. Tot i això, ha defensat la relació «exemplar» entre el nivell tècnic i el polític.

Es busquen solucions sobre l'avortament al Pallars

D'altra banda, Ramentol ha assegurat que Salut és coneixedora de la situació que es dona sobre l'abortament al Pallars, on el col·lectiu de Dones feministes ha lamentat que no es poden fer interrupcions voluntàries de l'embaràs a l'Hospital del Pallars a causa de «l'objecció de consciència dels dos professionals que l'haurien de practicar». El secretari de Salut ha explicat que els representants del Departament a la comarca «estan treballant en la recerca de solucions». Ha afegit que s'estan posant en contacte amb altres hospitals «que ho puguin fer de manera provisional» però ha apuntat que això «requereix un cert procés d'acreditació». En tot cas, ha afirmat que es treballa «per establir entorn on es puguin fer aquestes pràctiques, que responen als drets de les dones, i a fer-les de manera segura i amb garanties».


Comentaris

envia el comentari