Sanitat ho confessa: l’any que arribarà la vacuna contra el coronavirus

Investigadors que estudien una vacuna en un laboratori dirigit per l’empresa biotecnològica sud-africana TASK a Ciutat del Cap, Sud-àfrica

La vacuna pot estar llesta en un termini de dos anys | ACN

 

Tot i que el temps mitjà per desenvolupar una vacuna contra qualsevol malaltia oscil·la els deu anys, segons María Jesús Lamas, directora de l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS), ha confessat que la injecció per combatre la Covid-19 podria estar a punt abans de dos anys.

 

Durant la seva compareixença a la Comissió de Sanitat i Consum celebrada aquest dimarts ha confirmat que la informació que tenen és suficient per a l'obtenció d'una vacuna que sigui segura i funcioni perfectament. «Hi ha dades per assegurar que disposarem una vacuna eficaç i segura». No obstant, ha recalcat la imprescindible necessitat d'«escalar la producció a un nivell mai vist», ja que la població que s'haurà de vacunar serà d'unes 5.000 milions de persones a nivell mundial aproximadament.

 

[predef]telegram-lleidadiari-492[/predef]

 

España experta en fabricació de vacunes

A més, ha afirmat que Espanya és una de les potències en la producció de vacunes i que s'espera poder aprofitar aquesta experiència en la fabricació de la nova en la qual estan treballant. És per aquest motiu que les autoritats estan en contacte constant amb les empreses que es dediquen a això. «Que Espanya hagi estat escollida com una de les ponents prova de l'elevat nivell científic i tècnic dels nostres avaluadors i el reconeixement que tenen entre els seus homòlegs europeus», ha indicat Lamas.

 

D'altra banda, ha destacat el fet que Espanya formarà part de la producció de la vacuna que està desenvolupant la farmacèutica nord-americana Moderna. Ho farà a través de l'empresa Rovi Pharma Industrial Services de Madrid, que facilitarà capacitat d'ompliment i acabat de vials de la vacuna que la companyia nord-americana vol vendre per proveir els mercats de fora del seu país a partir de l'any vinent.

 

«Ens enfrontem a un problema de salut pública global», ha finalitzat Lamas, destacant la necessitat d'un «accés equitatiu, just i solidari amb altres regions menys afavorides». Així mateix ha destacat la importància de no abaixar la guàrdia, ja que «l'amenaça de la Covid-19 no ha cessat i no coneix fronteres».

 

A la Comissió també han participat Pilar Aparicio, directora general de Salut pública, Qualitat i Innovació i Marina Pollán, directora general del Centre Nacional d'Epidemiologia de l'Institut de Salut Carlos III (CNE-ISCIII), per manifestar els protocols d'actuació d'aquests organismes durant l'epidèmia.