Les noves recomanacions de Sanitat sobre l’ús del gel hidroalcohòlic

Les noves recomanacions de Sanitat sobre l’ús del gel hidroalcohòlic

Imatge d'una persona aplicant-se gel hidroalcohòlic a les mans | Pixabay

 

En aquestes alçades de la pandèmia ja ens hem familiaritzat amb l'ús de les mascaretes i el gel hidroalcohòlic. Aquests dos elements s'han convertit en els nostres companys del dia a dia i no hi ha establiment que no compti amb un dispensador de gel a les seves portes. Tot i que els experts recomanen que ens rentem les mans amb aigua i sabó, quan estem fora de casa recorrem a solucions alcohòliques per mantenir les nostres mans netes.

 

El seu ús està molt estès i per això des de l'Agència Espanyola de Medicaments (AEMPS) han llençat noves recomanacions perquè l'ús dels gels es faci de forma correcta i segura.

 

[predef]lleidadiari-grup-facebook-619[/predef]

 

Mira l'etiqueta per saber el seu contingut

Només s'ha de mirar a les tendes per adonar-nos de la gran quantitat de gels hidroalcohòlics que estan a la nostra disposició. Malgrat això, s'ha de tenir en compte que existeixen principalment dos tipus: els biocides, amb un alt percentatge d'etanol i que han d'estar degudament etiquetats indicant la seva perillositat i toxicitat, i els cosmètics, el qual el seu percentatge d'alcohol és variable i no estan obligats a incloure en la seva etiqueta la proporció.

 

Encara que els productes cosmètics no tinguin un alt contingut d'etanol, des de l'AEMPS recomanen que el seu ús sigui les mateixes recomanacions que els biocides i altres solucions alcohòliques. El passat dilluns, 28 de desembre, l'AEMS va llençar una sèrie de consells dirigits a l'ús correcte de gels hidroalcohòlics perquè aquests no posin en risc la nostra salut. No aplicar-les en mucoses o en zones de pell danyades, així com evitar fumar només aplicar-lo han estat algunes de les recomanacions que els experts han aconsellat.

 

A causa del seu alt contingut en etanol, s'ha de tenir en compte la manera correcta d'emmagatzemar-ho, però són inflamables, així com evitar posar-lo a l'abast dels més petits perquè si s'ingereixen són tòxics. A més de produir danys oculars si el gel entra en contacte amb els ulls.

 

Recomanacions generals

A l'hora d'aplicar el gel hidroalcohòlic s'ha d'evitar que la solució tingui contacte amb les mucoses o zones danyades de la pell. També s'ha de tenir especial atenció a com s'emmagatzemen doncs s'aconsella que estiguin allunyats de fonts de calor, exposició solar o flames. L'ideal és tenir aquests productes en llocs ventilats i frescs on no hi hagi canvis de temperatura de manera brusca, així com no fumar al lloc on estan emmagatzemats.

 

Si el gel entra en contacte amb els ulls, s'han de netejar immediatament amb força aigua i si la irritació persisteix, s'ha d'anar al metge. El mateix passa en cas d'ingestió. Es recomana cridar immediatament al Servei d'Informació Toxicològica o anar a urgències. En ser possible, s'aconsella portar el producte ingerit perquè revisin l'etiqueta.

 

Compte amb els més petits de casa

L'ús de gels hidroalcohòlics també ha arribat a la població infantil. Per aquest motiu s'ha de fer una menció especial als consells que des de l'Agència Espanyola de Medicaments han llençat per protegir als nens. D'aquesta manera, es recomana que aquests productes estiguin fora de l'abast dels més petits així com supervisar el seu ús.

 

Quan estem davant un dispensador comunitari, hem de tenir especial atenció a què no hi hagi cap nen a prop, ja que de vegades el gel es dispensa a l'altura dels ulls dels nens. També s'ha de tenir en compte el tipus de dispensador i la densitat del gel. Existeixen productes en format esprai que provoquen una major dispersió de la solució, el que podria suposar un risc alt que entri en contacte amb els ulls o altres zones sensibles.