Catalunya Diari

SATSE rebutja la venda de tests d'autodiagnòstic de la covid-19 en farmàcies

El sindicat d'infermeria reitera que la seva fiabilitat és «menor» i que les proves les han de fer professionals

El sindicat d'infermeria SATSE rebutja la venda dels tests d'autodiagnòstic de la covid-19 en farmàcies. En un comunicat, afirma que els tests s'han de fer en centres de la xarxa pública per part de professionals qualificats, com ara la infermeria, i «en un context clínic». 

SATSE considera que permetre la venda en farmàcies suposa «descarregar» en el ciutadà «la important responsabilitat" que comporta fer i interpretar aquest tipus de proves diagnòstiques, així com comunicar-ho al centre sanitari corresponent si surt un resultat positiu. A més, subratlla que la fiabilitat d'aquest tipus de tests és «menor» i que segons com es faci la mostra poden sortir resultats inexactes, amb falsos positius i negatius.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

Per tot plegat, el sindicat conclou que aquests tests no possibiliten un control i un seguiment correcte ni eficaç de la pandèmia. Fins i tot, afegeixen, pot perjudicar les persones que es fan els tests perquè si no es fa de forma correcta pot generar «incertesa, inseguretat i inestabilitat».

Pla detall d'una capsa d'un test d'antígens ràpid de la covid-19 en una farmàcia, el dia abans que entri en vigor la regulació de la venda
SATSE rebutja la venda de tests d'autodiagnòstic de la covid-19 en farmàcies | LleidaDiari.cat

La presa de les mostres i la interpretació no és un acte banal ni senzill

«La presa de les mostres i la interpretació no és un acte banal ni senzill i, molt menys, per a una persona que no és professional sanitari», indiquen. A més a més, assenyalen que els resultats obtinguts han d'estar integrats en el sistema de vigilància epidemiològica de la sanitat pública per poder actuar en conseqüència en cada cas.

També preveuen que amb els tests d'autodiagnòstic augmentarà la pressió assistencial als centres, ja que vaticinen que moltes persones acudiran als centres o hi contactaran per la «inquietud» que els generarà el test. Sobre la bona acollida que ha tingut en el sector farmacèutic, SATSE ho atribueix a un fet comercial. «Indubtablement suposa una clara i fàcil oportunitat de negoci», afirmen en el comunicat.


Comentaris

envia el comentari