Catalunya Diari

Seqüeles del coronavirus fins ara ignorades: «Fa pudor de podrit i té sabor d'òxid»

Un percentatge de contagiats encara no han recuperat els sentits

Un treballador amb roba adequada durant una prova PCR
La pèrdua i alteració de l'olfacte i el gust és una de les grans seqüeles del coronavirus | Europa press

Des del primer moment, els metges van incloure la pèrdua del gust i l'olfacte en la llista de símptomes de la Covid-19. Una pacient de Coronavirus de 51 anys recorda que el 18 de març es va quedar sense gust i olfacte de sobte, i relata la seva angoixant experiència: «L'olor de gasolina va començar a semblar-se a la ceba i la Coca-Cola em fa gust d'òxid»

Encara que la majoria dels pacients de Covid-19 amb pèrdua de gust i olfacte ho recuperen abans d'un mes, en alguns casos no és així. És el cas d'aquest testimoniatge, que fa temps va donar negatiu però segueix amb alteracions en les olors i els sabors.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

Possibles seqüeles del coronavirus

Els metges asseguren que alguns pacients amb aquests símptomes presenten una alteració de l'olfacte per la qual perceben una olor de manera diferent del record que tenien per a aquest estímul. Es tracta de la paròsmia, una alteració que pot romandre durant llarg temps en aquests pacients, fins i tot després de recuperar-se.

Pablo Sarrió, de la Unitat d'Olfacte de l'Hospital Clínic Sant Carles de Madrid, relata com el viuen els pacients: «Un pacient et diu que abans feia olor el cafè i ara no, ara li fa olor d'una cosa completament diferent, a una altra cosa o a una cosa completament nova. Per a aquests pacients les olors de determinades coses han canviat radicalment». 

El doctor el diferencia d'una al·lucinació olfactòria que perdura en el temps. En aquest cas els pacients perceben una olor sense cap estímul real, és a dir, es tracta d'una olor que només existeix en el seu cervell.

Alguns pacients encara arrosseguen aquests símptomes mesos després de donar negatiu

Pel que fa als pacients de Covid-19, quan l'olfacte es recupera totalment després d'una infecció vírica del tracte superior és perquè l'epiteli olfactiu està indemne i en desaparèixer la congestió i la mucositat, l’odorant pot aconseguir les neurones de l'olfacte i provocar una resposta que es tradueix en olor. Però quan la lesió aconsegueix arribar al sistema olfactori perifèric o central, el desordre s'allarga en el temps i pot convertir-se en transitori o permanent. Un percentatge de malalts de Covid-19 experimenten obstrucció nasal i rinorrea, mentre que en altres pacients que no pateixen aquests símptomes i sí anòsmia, la lesió podria localitzar-se en la via olfactòria.

El problema és que encara es desconeix per què uns contagiats desenvolupen anòsmia i altres no, o quins factors virals o d'una altra índole pot intervenir en el procés. Una altra pacient amb aquest problema afirma que va perdre l'olfacte el 13 de març i encara no ho ha recuperat: «Un dia de pluja surts i no fas olor de res, ni en obrir un llibre, ni en dutxar-te, ni en abraçar als teus fills».

Entrenament de l'olfacte

La testimoni explica que és com estar anestesiada. Però encara hi ha més: «Més recentment han aparegut olors rares. Un s'assembla a la gasolina i ho faig olor estant fins i tot a casa, i hi ha un altre molt rar, com a àcid. És molt desagradable i és nou, no s'assembla a res. Després està el sabor de la Coca-Cola, la meva beguda favorita, que ara em provoca nàusees».

Aquesta persona afirma que no pot percebre l'olor del cafè, ni del dissolvent, que el xoriço picant no li sap a res i en canvi el carabassó sí. «És una bogeria», afegeix. Una altra pacient relata que va recuperar el gust i l'olfacte al cap de vint dies, però que continua tenint alteracions: «La Coca-Cola fa gust d'òxid, i el peix em sap molt malament. La naturalesa em fa olor horrible».  

En alguns casos es converteix en una experiència angoixant. És el cas de Laia, una madrilenya de 29 anys a la qual els ous li fan olor de podrit i l'orxata li fa gust de terra. Un altre tipus d'aliments, com el cafè, tenen gust de cremat, explica.

El més recomanable en aquests casos és acudir a un professional per a fer una exploració otorrinolaringològica en profunditat i detectar possibles danys per a aplicar un tractament eficaç. El més efectiu és l'entrenament olfactori, en el qual el pacient s'exposa a algunes olors durant uns segons, diverses vegades al dia, durant mesos.


Comentaris

envia el comentari