Catalunya Diari

Set de cada deu espanyols reconeixen que no estan preparats per una pujada de preus

Un 60% dels ciutadans creu que cal defensar els valors de la UE, encara que això suposi un impacte en el cost de la vida

Set de cada deu espanyols reconeixen que no estan preparats per una pujada de preus de l'energia i dels aliments, després que la Unió Europea imposat sancions contra Rússia per la guerra d'Ucraïna.

Segons l''Eurobaròmetre Primavera 2022', publicat aquest dimecres pel Parlament Europeu, l'impacte de la inflació a l'Estat seria major en comparació a la mitjana de la UE, on el percentatge de ciutadans que admeten que no estan preparats és del 60%. No obstant això, sis de cada deu espanyols creuen que cal defensar els valors de la UE en ple conflicte, fins i tot encara que això suposi un impacte significatiu en el cost de vida. La resta, en canvi, opinen que l'estabilitat de preus és una qüestió prioritària, més que els valors de la UE.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

En relació amb la pujada de preus, gairebé la meitat dels espanyols (49%) assenyalen que ja han reduït els seus estàndards de vida arran de les conseqüències derivades de la guerra d'Ucraïna, un percentatge que al conjunt de la Unió Europea se situa en el 40%. En aquest sentit, un 62% dels enquestats a l'Estat reconeixen que «no estan del tot segurs» que la guerra d'Ucraïna no els acabi alterant la seva qualitat de vida. Per altra banda, un 35% es mostren convençuts que el conflicte no tindrà conseqüències en el seu dia a dia del futur, mentre que un 3% ho desconeix.

Imatge d'un home ficant benzina
Set de cada deu espanyols reconeixen que no estan preparats per una pujada de preus de l'energia i dels aliments | LleidaDiari.cat

La defensa de la democràcia, una prioritat

Preguntats per quins han de ser els valors que ha de defensar la UE amb més força, els espanyols consideren que la democràcia és la màxima prioritat. Segons l'Eurobaròmetre, un 34% escull aquesta opció, seguida de la igualtat entre homes i dones (30%), la defensa de l'estat de dret (25%) i la protecció dels drets humans (24%). Per altra banda, els ciutadans de l'Estat opinen que la Unió Europea hauria de prestar més atenció a la salut pública (47%), la lluita contra la pobresa i l'exclusió social (43%) i el suport a l'economia i a la creació de llocs de treball (37%).

El suport a la UE, en màxims dels últims 15 anys

Una altra dada que es desprèn de l'Eurobaròmetre és l'ampli suport que mostren els ciutadans espanyols i europeus al fet de pertànyer a la UE. Segons el document, un 78% dels enquestats a l'Estat consideren que pertànyer a la Unió Europea és bo, un percentatge que al conjunt de la UE se situa en el 65%. Segons destaca el Parlament Europeu, es tracta del resultat més alt des de l'any 2007. Alhora, un 46% dels espanyols considera que la UE transmet una imatge positiva, mentre que un 43% opina que la imatge que desprèn el club comunitari és neutral. Al conjunt de la UE, els percentatges són del 52% i del 36%, respectivament.

Les enquestes per a l'Eurobaròmetre de primavera del Parlament Europeu es van dur a terme entre el 19 d'abril i el 16 de maig, amb un total de 26.578 entrevistes entre els estats membres. Segons el Parlament, la participació els estats va ser ponderada d'acord amb la població de cada país.


Comentaris

envia el comentari