Els símptomes de l’estranya malaltia que provoca el coronavirus en els nens

Els símptomes de l’estranya malaltia que provoca el coronavirus en els nens

Alberto García-Salido, pediatre de l'UCI de l'Hospital Niño Jesús a Madrid: «Eren xavals de 8 a 14 anys que arribaven amb un fort dolor abdominal i febre de diversos dies» | iStockPhoto (gorodenkoff)

Al voltant d'un any després de l'inici de la pandèmia de la Covid-19 a Espanya, encara segueixen sorgint molts dubtes. És una realitat i, segons dades oficials, al voltant del 76% dels pacients que han superat la malaltia registren seqüeles de diferent mena. I la situació no només es dona en pacients d'edat avançada, sinó que, en plena onada de coronavirus , pediatres de tot Espanya van començar a detectar alguns casos d'una síndrome relativament estranya relacionada amb el coronavirus.

 

És cert que aquests símptomes del virus afecten en major mesura a les persones grans o amb malalties prèvies, però en alguns casos la realitat és ben diferent: hi ha nens que, entre quatre i sis setmanes després d'haver-se infectat i haver superat la malaltia, han patit símptomes com febre continuada i inflamació generalitzada, entre d'altres, que en algun cas han posat en perill la vida d'algun infant. 

 

«Eren xavals de 8 a 14 anys que arribaven amb un fort dolor abdominal i febre de diversos dies», recorda Alberto García-Salido, pediatre de l'UCI de l'Hospital Niño Jesús a Madrid. «No tenien símptomes respiratoris com els adults. El primer que vam pensar va ser en apendicitis; després, que es tractava d'una síndrome inflamatòria, per una infecció bacteriana», explica.

 

[predef]telegram-lleidadiari-492[/predef]

 

En fer comparacions entre diferents hospitals, ens adonem que els símptomes coincidien: vermellor als ulls, debilitat, febre continuada, nàusees, vòmits i tensió baixa. I per si no n'hi hagués prou, alguns d'aquests nens empitjoraven en el transcurs dels dies fins que finalment acabaven entrant a l'UCI.

 

Parlem d'uns símptomes que podien atacar els principals òrgans, tot i que la majoria presentava complicacions al cor. Els experts van pensar en un primer moment que això es podia deure a la malaltia de Kawasaki, una malaltia de nens de causes i agents desconeguts que desencadena en la inflamació dels vasos sanguinis. Temps després i després de continus anàlisi, es va saber que realment es tracta d'una nova afecció o síndrome relacionada amb el SARS-CoV-2.

 

Una evidència científica de la qual ja parlava l'OMS

La mateixa Organització Mundial de la Salut ja va avisar el passat maig davant l'augment de casos al Regne Unit, EUA, França o Itàlia, que es tractava d'una Síndrome Multisistèmica Inflamatòria Pediàtrica, explicant que «estem davant d'una afecció molt, molt poc freqüent», tal com adverteix Alfredo Tagarro, pediatre de l'Hospital Infanta Sofia de Madrid i coordinador del registre pediàtric nacional sobre aquesta nova síndrome a Espanya.

 

Des de llavors no hi ha res clar i es continuen estudiant les causes i els factors que provoquen que aquests nens puguin emmalaltir un mes després, fins al límit de veure perillar la seva vida. Aquesta mena de síndrome, el MIS-C, és la complicació pediàtrica relacionada amb la Covid-19 més greu i la principal causa d'ingrés a l'UCI en nens fins al moment en la pandèmia de coronavirus. Les xifres constaten que, dels 90 casos específics d'aquesta afecció, hi ha hagut dues morts, les dues amb malalties prèvies.

 

El coronavirus afecta de manera més greu a la població d'edat adulta, sobretot als més grans de 80 anys i amb malalties prèvies, però amb aquestes noves pistes, se sap que els nens s'infecten també de la malaltia, encara que sí que pateixen menys simptomatologia.

 

Finalment, i en aquesta mateixa línia, en els nens i persones joves la resposta al virus és innata i es caracteritza per ser molt més activa que en el cas dels adults, una situació que pot explicar per què aquests primers superen la infecció moments abans d'arribar a les temudes complicacions que aquest pugui ocasionar.