Catalunya Diari

Els símptomes de la professora morta després de rebre la vacuna i què fer si els notes

La trombosi es manifesta amb un dolor sobtat i molt intens a un costat del cap i no desapareix amb els calmants

Imatge d'una persona donant la mà a una altra que es troba ingressada a l'hospital

La trombosi es manifesta amb un dolor sobtat i molt intens a un costat del cap i no desapareix amb els calmants| Cedida


Hemorràgia cerebral. Això és tot el que se sap fins ara de les causes de la mort d'una professora de 43 anys a Espanya després de rebre la vacuna d'AstraZeneca. Sanitat investiga ara si pot tenir relació amb el lot sospitós de causar trombosi, que ha obligat a paralitzar l'administració d'aquestes dosis de la vacuna.

La dona treballava en un institut de la Costa del Sol, a Marbella, i va rebre la vacuna el 3 de març. Després de sentir molèsties va anar a urgències, però la van enviar a casa en entendre que es tractava de símptomes habituals. Dies després va tornar perquè se seguia trobant malament. Li van trobar una hemorràgia cerebral i no van poder fer res per salvar-li la vida.

Ara les autoritats sanitàries tracten d'esbrinar si l'hemorràgia va ser desencadenada per la vacuna, o si no hi ha relació directa. Però, quins són els símptomes que va sentir aquesta professora i com poden ajudar-te a detectar un problema de salut greu?

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

Primer cal aclarir que la dona tenia 43 anys i no presentava malalties prèvies. A més, en morir se li va fer la prova de coronavirus per protocol i va donar negatiu. Segons han informat, la dona va sentir forts mals de cap i un gran malestar. Va començar a trobar-se malament i va decidir anar a Urgències, però els metges van entendre que es tractava dels símptomes habituals de la vacuna.

Símptomes comuns

Els assajos clínics i l'administració de la vacuna d'AstraZeneca en 17 milions de persones han permès establir un llistat d'efectes secundaris comuns. Es tracta de símptomes que pots sentir entre 3 i 14 dies després de posar-te la vacuna, i que formen part de l'esperada reacció del cos en rebre l'adenovirus. Per tant, si sents aquests símptomes, no cal que vagis al metge. Només cal fer repòs.

 • Molèsties en el lloc de la punxada
 • Malestar general i cansament
 • Sensació de febre
 • Mal de cap
 • Nàusees
 • Dolor muscular

Hi ha a més una altra mena de símptomes que, encara que són menys comuns, tampoc necessiten atenció mèdica. Són la somnolència, inflamació de ganglis limfàtics, disminució de la gana, picor cutània i sudoració excessiva.

Símptomes greus

Però hi ha altres símptomes greus que sí que han d'encendre les alarmes. Si sents un mal de cap molt intens que no marxa amb analgèsics, que empitjora en estirar-te i que pot anar acompanyat de vòmits, és recomanable anar a urgències. A més, s'estableixen com a símptomes greus de la vacuna d'AstraZeneca els d'aquesta llista.

 • Mareig
 • Canvis en el ritme cardíac
 • Dificultats per respirar i xiulets
 • Inflor a la cara, gola o llavis
 • Erupció o urticària
 • Nàusees o vòmits
 • Mal de panxa


Dos tipus de trastorns

Diversos països, entre ells Espanya, han suspès l'administració de la vacuna d'AstraZeneca després de diversos casos de trombosi greus. En concret, s'han manifestat dos trastorns: la trombosi venosa profunda i la trombosi venosa cerebral. En què consisteixen aquests dos problemes greus de salut?

La trombosi venosa profunda consisteix en la formació de coàguls de sang a les venes de les extremitats. Pot derivar en una embòlia pulmonar pel despreniment d'una part del coàgul que bloqueja l'artèria dels pulmons. Aquesta mena de trombosi dificulta el trasllat d'oxigen a la sang.

La trombosi venosa cerebral es produeix quan un coàgul de sang obstrueix les venes que es troben dins del crani. Això pot desencadenar una espècie d'ictus. Després de l'administració de la vacuna, s'han detectat casos d'una mena d'ictus estrany, en el qual s'observa un descens del nombre de plaquetes.

Com detectar una trombosi i què fer

El mal de cap intens és un senyal que pots estar patint una trombosi, però és un dolor molt particular. Sol tenir un inici sobtat i localitzat només a un costat del cap. El dolor es torna més agut quan la persona està estirada o fent algun tipus d'exercici. Els calmants no fan efecte, i empitjora cada vegada més.

La gran majoria de les persones que el pateixen, presenten més problemes adjacents, com problemes per enfocar la vista, pèrdua de força o sensibilitat, alteració de la marxa o alteració del llenguatge o la parla, episodis confusionals i pèrdua de visió. També vòmits, crisis epilèptiques o rigidesa cervical.

Aquests símptomes t'ajuden a diferenciar un mal de cap convencional d'un problema més greu. Si els notes, mantingues la calma. És una emergència neurològica que, com més aviat es tracti millor, però a diferència de l'ictus comú, en aquest cas la patologia no es desenvolupa de forma tan fulminant.

En tot cas, has d'anar a metge. Se sol tractar amb fàrmacs antitrombòtics. En casos més greus s'ha d'operar. A Espanya, un 80% dels pacients es recupera completament, mentre que un 5% pateix seqüeles greus. El pronòstic és molt més favorable que la resta de malalties cerebrovasculars.


Comentaris

envia el comentari