Catalunya Diari

7 símptomes de la vacuna d'AstraZeneca pels quals hauries d'anar al metge

Cal dir, però, que la mateixa empresa, avalada per l'EMA, ha desmentit que sigui un fàrmac altament perillós

Una persona preparant una de les dosis de la vacuna d'AstraZeneca amb un vial a les mans
AstraZeneca sortit en defensa de la seva vacuna contra la Covid-19 | Cedida

Un gran nombre de notícies de les últimes dues setmanes sobre el procés de vacunació contra la Covid-19 han estat protagonitzades sens dubte per la vacuna d'AstraZeneca. Les alarmes saltaven precisament fa ara quinze dies quan des d'alguns països europeus com Dinamarca o Àustria començaven a vincular-la amb possibles casos de trombe, alguns que haurien acabat amb alguna mort després de rebre dosi d'aquesta vacuna.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

Això va acabar generant la desconfiança cap al medicament de la farmacèutica britànica, fins a tal punt que diversos països europeus van paralitzar de manera immediata la seva administració. En pocs dies es van acabar sumant la majoria de les nacions de la UE, inclosa Espanya.

Tal va ser el punt d'alarma que es va obligar a l'Agència Europea del Medicament (EMA per les seves sigles en anglès) a realitzar un estudi de manera immediata per a avaluar si realment hi havia relació entre aquests casos de trombosis, especialment preocupants en ser alguns cerebrals. Finalment el dijous passat es descartava que hi hagués una relació directa, i es continuava insistint en la que la vacuna d'AstraZeneca és segura.

Amb aquest informe favorable, els països han anat reprenent el seu ús a poc a poc, alguns de manera immediata o altres passats uns dies com Espanya que va ser aquest mateix dimecres. Encara que no han estat tots, perquè Dinamarca, per exemple, encara la manté en suspensió.

Però davant la situació de descrèdit que s'havia generat davant el seu producte, la mateixa farmacèutica ha enviat una carta, d'acord amb la EMA i a Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS), a professionals sanitaris espanyols. En ella s'explica que «s'han notificat casos molt poc freqüents de trombosis i trombocitopènia, a vegades acompanyats d'hemorràgia, després de la vacunació amb la covid-19 Vaccine AstraZeneca».

Tanmateix, en la mateixa s'admet que aquesta vacuna pot acabar generant efectes secundaris, encara que molt més lleus que una possible trombosi venosa. És per això que han fet una espècie de guia per als sanitaris espanyols que estan administrant aquesta vacuna, perquè informin amb els símptomes que es poden patir en rebre-la i que diguin als vacunats «que sol·licitin atenció mèdica immediata» si noten alguns d'aquests.

Així, s'ha d'estar atent si se sofreix dispnea, és a dir, dificultat respiratòria o falta d'aire. A més, es recomana avisar al metge si es pateix dolor precordial al pit, just al costat del cor o dolor abdominal persistent.

També s'ha de vigilar que no apareguin edemes a les cames o peus. També es pot produir simptomatologia neurològica, concretament maldecaps intensos o persistents i visió borrosa. Els dos últims símptomes a tenir en compte són hematomes cutanis i petèquies, petites marques de color vermell, en llocs diferents d'on s'ha posat la vacuna.


Comentaris

envia el comentari