Catalunya Diari

Els sindicats acorden amb el Govern apujar les cotitzacions un 0,6% per salvar les pensions

Els empresaris no veuen amb bons ulls l'increment pactat per l'Executiu i els representants dels treballadors perquè hauran de sufragar 0,5 punts dels 0,6 pactats

El ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, ha pactat amb els sindicats majoritaris, CCOO i UGT, un augment de les cotitzacions del 0,6% per garantir el sistema de pensions. Segons una nota del Ministeri, el pacte per al nou Mecanisme d'Equitat Intergeneracional (EMI), que substitueix el Factor de Sostenibilitat vigent des del 2013 i que no compta amb el vistiplau de la patronal, suposarà augmentar les cotitzacions un 0,6%.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

Per als treballadors l'augment serà del 0,1%, mentre que els empresaris hauran d'assumir el 0,5% restant, segons fonts sindicals. El Ministeri subratlla que l'EMI serà d'aplicació «contingent i temporal». El govern espanyol subratlla que aquest nou mecanisme combina diversos elements que «permeten repartir d'un mode equilibrat entre generacions l'esforç per reforçar el sistema», un fet que, segons l'executiu estatal, evita «les retallades en la pensió inicial que suposava el Factor de Sostenibilitat, especialment entre els més joves».
 

El ministre Escrivá, el 15 de novembre del 2021
El ministre Escrivá | LleidaDiari.cat
 
 

També apunta que l'EMI tindrà dos components, el primer dels quals la reactivació dels Fons de Reserva de la Seguretat Social a través d'una «aportació finalista» entre el 2022 i el 2032. Serà aquí on s'incrementarà un 0,6% les cotitzacions per contingències comunes, percentatge repartit entre l'empresa i el treballador «amb la mateixa distribució que en les cotitzacions socials».
 

Aquesta aportació, afirma el Ministeri, actuarà com a «vàlvula de seguretat» del sistema a partir del 2033, en cas que hi hagi un desviament de la previsió de despesa en pensions per al 2050. En cas que no hi hagués una desviació de la senda de despesa prevista, no s'aplicarà cap mesura i es plantejarà fer servir els recursos del fons de reserva per «reduir les cotitzacions socials o millorar la quantia de les pensions».
 

Finalment, el Ministeri apunta que si a partir del 2033 es detectés als Informes d'Envelliment de la Comissió Europea una desviació de la previsió de despesa en pensions a 2050 amb relació a l'informe del 2024 (que es farà servir com a referència), s'utilitzarà el fons, amb un límit de disposició anual del 0,2% del Producte Interior Brut (PIB).Si la disposició dels actius del fons de reserva no fos suficient, el govern indica que negociarà amb els interlocutors socials una proposta que «de forma equilibrada» serveixi o per reduir el percentatge de despesa en pensions en termes de PIB o per incrementar el tipus de cotització o altres fórmules alternatives per augmentar els ingressos.


Comentaris

envia el comentari